DISTRIBUIȚI
Twitter

Poliţia britanică a anunţat miercuri că a deschis o anchetă pentru a investiga suspiciunile potrivit cărora mai multe donaţii făcute în beneficiul unei fundaţii a prinţului Charles, The Prince’s Foundation, ar fi fost recompensate cu titluri onorifice şi ar fi fost folosite pentru a susţine o cerere de naturalizare a unui om de afaceri saudit, informează AFP, potrivit agerpres.  

„Poliţia metropolitană a deschis o anchetă pentru suspiciuni de infracţiune în virtutea legii din 1925 despre onoruri (prevenţia abuzurilor)”, a anunţat Scotland Yard într-un comunicat, precizând că nu a operat arestări.


Citește și: Kim Jong Il a fost sărbătorit FĂRĂ teste cu rachete sau paradă militară

Poliţia britanică a explicat că a demarat acea anchetă după ce a examinat o scrisoare primită în septembrie 2021.

Anchetatorii le-au contactat pe „persoanele bănuite că deţin informaţii pertinente” şi au intrat în legătură cu reprezentanţii The Prince’s Foundation, care le-au „furnizat un anumit număr de documente pertinente”.

Dezvăluit anul trecut, acest scandal a afectat imaginea publică a moştenitorului tronului britanic.

Fostul lui valet-adjunct, Michael Fawcett, este bănuit că şi-a folosit influenţa pentru a-l ajuta pe omul de afaceri saudit Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz, un donator generos în beneficiul acţiunilor de caritate asociate cu monarhia britanică, să obţină o decoraţie.

Potrivit Sunday Times, antreprenorul saudit, în vârstă de 51 de ani, a primit Ordinul imperiului britanic în rang de comandor din partea prinţului Charles în cadrul unei ceremonii private organizate la Palatul Buckingham în noiembrie 2016, un eveniment care nu a fost publicat în lista oficială a angajamentelor regale. Obţinerea unei astfel de distincţii permite susţinerea cererii de dobândire a naţionalităţii britanice de către saudit, potrivit aceleiaşi publicaţii.

Citește și: 120 de kilograme de cocaină au fost descoperite într-un container plin cu broccoli

Antreprenorul, care neagă orice infracţiune, ar fi oferit sume mari de bani în beneficiul unor proiecte de restaurare. Michael Fawcett a demisionat în noiembrie 2021.

În paralel, presa a dezvăluit că fundaţia prinţului Charles ar fi acceptat să primească mai multe sute de milioane de euro de la un donator rus, declanşând deschiderea unei anchete de o organizaţie independentă care reglementează activitatea asociaţiilor de caritate din Scoţia. Preşedintele fundaţiei, Douglas Connell, a demisionat, negând la rândul lui comiterea oricărei infracţiuni.