DISTRIBUIȚI
AFP/Getty Images

NATO trebuie menţinută ca alianţă militară, dar în acelaşi timp trebuie să-şi asume, într-un final, şi un rol mai semnificativ în plan politic, se arată într-un editorial publicat luni în cotidianul conservator german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), după încheierea ediţiei din acest an a Conferinţei de securitate de la Munchen, transmite dpa, potrivit agerpres.

Potrivit FAZ, NATO trebuie să devină „un forum în care democraţiile transatlantice discută marile probleme, îşi coordonează politicile şi îşi reglementează disputele”.


Citește și: SUA își deschid un centru medical militar în Emiratele Arabe Unite

„La rândul lor, Statele Unite ale Americii trebuie să înveţe că a conduce nu înseamnă a da ordine. Aşa ceva nu mai funcţionează, chiar dacă securitatea europeană continuă să se bazeze pe garanţiile americane”, se subliniază în editorial.

Cotidianul german îl critică, în fine, pe preşedintele american Donald Trump pentru că „este atras mai mult de dictatori decât de partenerii săi democratici” şi avertizează că, „dacă s-ar prăbuşi comunitatea transatlantică, va veni ora liderilor autoritari”. „Nu se poate să ne dorim asta. În cei 30 de ani trecuţi de la căderea Zidului Berlinului, NATO nu a devenit deloc irelevantă”, notează FAZ.

Citește și: Mai mulți europarlamentari se plâng că n-au fost lăsați să intre în Venezuela