DISTRIBUIȚI
YouTube

Avioane din Franța, Italia, România, Spania, Turcia și SUA au operat în spațiul aerian românesc, simulând manevre aeriene împotriva sistemelor de apărare aeriană adverse simulate, scrie DEFENCE JOURNAL, potrivit RADOR.

Comandamentul Aerian Aliat a dirijat o operațiune dinamică de antrenament între sistemul francez MAMBA susținut de avioanele F-16 românești și cele F-15 americane, împotriva aparatelor Eurofighter italiene, F-18 spaniole și F-16 turcești.


Citeşte şi: Phenianul avertizează cu ‘cea mai dură reacţie’ la acţiunile militare ale SUA în regiune – Black News

Potrivit unui comunicat de presă: „Aceste două echipe au simulat exerciții aer-aer, precum și exerciții aer-sol. Avioanele de luptă au fost sprijinite de o aeronavă turcească de realimentare pentru a-și extinde timpul de zbor și oportunitățile de antrenament. Centrul de operațiuni aeriene combinate de la Torrejón și Centrul de control și raportare din România au asigurat comanda și controlul aerian al misiunii.

Evenimentul de formare respectă legile și standardele internaționale și nu este un răspuns la evoluțiile geopolitice actuale, ci este inclus în activitățile de vigilență ale Alianței, care vizează protejarea flancului estic și asigurarea aliaților NATO din regiune.”

„Evenimentele de antrenament simulate, ca acesta, sunt esențiale pentru a ne perfecționa abilitățile în aer, ca Alianță”, a declarat generalul de brigadă Christoph Pliet, adjunct al Comandamentului Aerian Aliat.

„Antrenamentul forțelor noastre aeriene puse în opoziție ne permite să ne îmbunătățim forțele pentru a opera împotriva potențialelor sisteme de apărare aeriană integrată, pentru a permite forțelor prietene libertatea de manevră esențială pentru operațiunile derulate în cadrul apărării colective a NATO”.

Citeşte şi: Cum s-a intersectat războiul din Ucraina cu războaiele culturale – Black News

„Evenimentele complexe de antrenament, cum ar fi distrugerea apărării antiaeriene integrate, subliniază capacitatea NATO de a concentra forțele și echipamentele aliate în același loc, în același timp, ca o Alianță unită”, a adăugat Pliet.

„Efectuăm aceste misiuni de instruire pentru a pregăti forțele noastre aeriene să opereze într-un mediu contestat”, a conchis el.