DISTRIBUIȚI
afp

Mulţimi uriaşe de oameni au mărşăluit joi în capitala sudaneză Khartoum şi în alte oraşe în ample manifestaţii împotriva regimului militar, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.   

Armata împarte puterea cu civilii în cadrul unei autorităţi de tranziţie, după îndepărtarea de la putere a preşedintelui Omar Al-Bashir în 2019, în urma unei revolte populare, după trei decenii la putere. O coaliţie de grupuri rebele şi formaţiuni politice s-au aliniat cu armata, care acuză partidele civile de management defectuos şi monopolizarea puterii şi încearcă să dizolve Cabinetul. Liderii civili consideră în schimb că acest lucru ar echivala cu o lovitură de stat şi afirmă că armata vizează instalarea unui guvern pe care să-l poată controla.


Citește și : Facebook începe SĂ PLĂTEASCĂ o parte din presa franceză

Protestul de joi a avut loc la aniversarea revoluţiei din octombrie 1964 din Sudan şi a fost precedat de câteva zile de proteste mai limitate. Jurnaliştii Reuters au estimat joi numărul participanţilor la câteva sute de mii, adică cea mai amplă manifestaţie din perioada recentă.

În oraşul Omdurman, protestatarii au fost întâmpinaţi cu gaze lacrimogene pentru a fi împiedicaţi să treacă podul care duce în centrul capitalei Khartoum. Protestatarii au ars cauciucuri şi au fluturat steaguri sudaneze, unii cerându-i generalului Abdel Fattah Al-Burhan, care conduce Consiliul Suveran militaro-civil însărcinat cu tranziţia, să predea conducerea civililor, iar alţii cerând înlăturarea sa.

„Această ţară este a noastră şi guvernul nostru este civil”, au scandat, între altele, manifestanţii, a consemnat Reuters.

Citește și : Sea-Watch 3 are la bord sute de migranţi şi aşteaptă să fie primită de un port european