DISTRIBUIȚI
Amnesty International
Stamp style wordmark / logo produced for Amnesty International's Letter Writing Marathon or Write for Rights events in December 2014.All Design Files are available for download here: https://amnesty.app.box.com/s/7d6lhv4e4ea3gz0cz40u/1/2418301651

Amnesty International (AI) a anunţat că a fost vizată de un atac cu un program informatic de supraveghere şi că suspectează o încercare de infiltrare a unui guvern ”ostil” activităţii sale, relatează AFP, potrivit news.ro .

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) a precizat că un membru al personalului său a primit un mesaj suspect WhatsApp pe smartphone, conţinând un link care, dacă ar fi fost descărcat, ar fi instalat Pegasus – un instrument sofisticat de supraveghere dezvoltat de societatea israeliană NSO Group.


Citește și : Franţa şi Italia împărtăşesc ‘aceeaşi viziune’ asupra Europei, afirmă ministrul francez de finanţe

Mesajul, în arabă, cerea Amnesty să acopere o manifestaţie în faţa Ambasadei saudite la Washington, în contextul în care asociaţia face campanie în favoarea eliberării a şase activiste ale drepturilor femeilor deţinute în Arabia Saudită.

”Un membru Amnesty a fost ţinta unei campanii de supraveghere sofisticate în ceea ce organizaţia suspectează că este o încercare deliberată de spionare a personalului său de către un guvern ostil activităţii sale”, a declarat asociaţia într-un comunicat.

Amnesty nu a dezvăluit numele Guvernului pe care-l suspectează că se află la originea atacului.

Arabia Saudită este criticată cu regularitate de Amnesty şi de alte ONG-uri din cauza bilanţului său în domeniul drepturilor omului. Regatul, care deţine al treilea cel mai important număr de execuţii în lume, arestează cu regularitate activişti pe care-i acuză de criticarea Guvernului.

Mesajul conţinea un link către un domeniu care face parte dintr-o infrastructură legată la peste 600 de site-uri de web ce se conectează mai înainte la grupul NSO, a precizat Amnesty.

„Amnesty International se teme că aceste instrumente pot să fie folosite pentru a atrage şi spiona activişti în ţări ca Kenya, Republica Democratică Congo şi Ungaria, în afară regiunea Golfului” Persic, subliniază ONG-ul.

Grupul NSO a anunţat, într-un răspuns dat Amnesty că va deschide o anchetă.

Citește și : Suedia va semna săptămâna aceasta contractul pentru achiziţia unor sisteme antirachetă Patriot

”Produsul nostru este destinat să fie utilizat exclusiv în anchete şi în prevenirea criminalităţii şi terorismului”, a subliniat societatea.

”Dacă există o acuzaţie cu privire la o încălcare a contractului nostru sau o utilizare nepotrivită a tehnologiei noastre… noi vom ancheta şi vom lua măsurile adecvate”, afirmă ea.

”Suntem deschişi oricărei informaţii specifice care ne poate ajuta să identificăm părţile responsabile”, a mai anunţat societatea.