DISTRIBUIȚI
uk.businessinsider.com

Organizaţia Amnesty International a lansat miercuri un avertisment de călătorie în SUA după atacurile din weekend, îndemnându-i pe cei care vizitează Statele Unite să fie extrem de precauţi, transmite dpa, potrivit agerpres.

Amnesty explică avertismentul prin faptul că „violenţele armate scăpate de sub control au devenit atât de răspândite în SUA încât echivalează cu o criză a drepturilor omului”.


Citeşte şi: Trump a fost primit cu ostilitate în El Paso şi Dayton

Avertismentul AI este inspirat de avertismentele de călătorie emise de Departamentul de Stat al SUA pentru cetăţenii americani din străinătate şi le cere tuturor celor care merg în Statele Unite să fie „extravigilenţi permanent şi să aibă în vedere omniprezenţa armelor de foc în rândul populaţiei”.

Organizaţia le recomandă călătorilor să evite locurile unde se adună de obicei un număr mare de oameni, mai ales evenimentele culturale, lăcaşurile de cult, şcolile şi centrele comerciale.

AI critică totodată guvernul SUA pentru că „nu doreşte să asigure protecţie împotriva violenţelor cu arme de foc”, cu toate că legislaţia internaţională privind drepturile omului îl obligă să adopte măsuri pentru reglementarea accesului la arme de foc în scopul protejării drepturilor cetăţenilor.

Citeşte şi: Malta refuză pentru prima oară alimentarea unei nave umanitare

Treizeci şi unu de oameni au murit în două atacuri armate produse la sfârşitul săptămânii trecute la El Paso, statul Texas, şi Dayton, în Ohio.

Ernest Coverson, directorul campaniei Stop violenţei armate iniţiate de Amnesty International SUA, a subliniat într-un comunicat care însoţeşte avertismentul că persoanele care vizitează SUA trebuie să fie vigilente pentru că „această ţară nu apără în mod adecvat dreptul oamenilor la siguranţă, indiferent cine sunt”.