DISTRIBUIȚI

Amnesty International a declarat vineri că „îşi asumă întreaga responsabilitate” pentru raportul în care acuză armata ucraineană că pune în pericol civilii în rezistenţa ei faţă de invazia rusă prin instalarea de infrastructuri militare în zone locuite, raport respins violent de Kiev, relatează agenţia France Presse, potrivit agerpres

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers până acolo încât a acuzat Amnesty International de „încercare de a amnistia statul terorist” rus, ca reacţie la publicarea acestui raport joi.


Citește și : SUA ‘nu vor permite’ Chinei să izoleze Taiwanul

„Ne menţinem pe deplin concluziile”, a declarat pentru AFP secretarul general al ONG-ului, Agnes Callamard, prin e-mail.

Ea a subliniat că aceste concluzii s-au „bazat pe dovezi obţinute în urma unor investigaţii de mare amploare supuse aceloraşi standarde riguroase şi procese de verificare ca toate activităţile Amnesty International”.

Ea a deplâns reacţia autorităţilor ucrainene „care riscă să paralizeze o discuţie legitimă şi importantă asupra acestor probleme” privind protecţia civililor, precizând că guvernul de la Kiev nu a răspuns unei solicitări de reacţie sau comentarii înainte de publicarea raportului.

ONG-ul „a indicat în mod clar că practicile militare ucrainene” descrise în raportul său, inclusiv instalarea de infrastructuri militare în şcoli şi spitale, „nu justifică cu nimic încălcările sistematice ale dreptului internaţional umanitar de către Rusia”, a amintit dna Callamard.

Citește și : Rusia pregăteşte o ofensivă majoră în regiunea Herson

„Ignorarea încălcărilor comise de o parte privilegiată faţă de cealaltă nu ar fi o modalitate de a răspunde drepturilor omului”, a atenţionat ea.

Zelenski a afirmat joi seară în declaraţia sa video cotidiană că acest raport pune „victima şi agresorul pe un fel pe picior de egalitate”.