DISTRIBUIȚI
Esteban Felix, AP

Forţele de ordine chiliene au instituit o „politică de pedepsire” a manifestanţilor în cursul crizei sociale care zguduie ţara de peste o lună, a denunţat joi Amnesty International, relatează AFP, scrie agerpres.

„Intenţia forţelor de ordine chiliene este clară: să-i rănească pe cei care demonstrează pentru a descuraja mişcarea de protest, inclusiv ajungând la extreme, folosind tortura şi violenţa sexuală împotriva manifestanţilor”, a acuzat ONG-ul care militează pentru apărarea drepturilor omului în concluziile sale preliminare la finalul unei vizite în ţară.


Citește și : Netanyahu, pus sub acuzare pentru fapte de corupție

Guvernul lui Sebastian Pinera „a susţinut politica sa de pedepsire” a contestatarilor, a afirmat Erika Guevara, directoarea pentru cele două Americi a Amnesty International , care a documentat 23 de cazuri de încălcare a drepturilor omului în ţară.

Mişcarea socială fără precedent care a izbucnit în Chile pe 18 octombrie s-a soldat cu 22 de morţi, dintre care cinci după intervenţia forţelor de securitate, şi peste 2.000 de răniţi, dintre care peste 200 afectaţi grav la ochi.

Institutul naţional al drepturilor omului, un organism public, a depus 384 de plângeri pentru încălcări ale drepturilor omului comise de forţele de ordine împotriva manifestanţilor.

Circa 1.100 de plângeri pentru tortură şi rele tratamente au fost depuse la parchet şi 70 de dosare de agresiuni sexuale comise de reprezentanţi ai forţelor de ordine sunt în curs de instrumentare.

Citește și : Raportul privind ancheta FBI legată de Rusia va fi publicat la 9 decembrie

„Nu este vorba despre fapte izolate şi sporadice, ele corespund unui model în ceea ce priveşte tipul de încălcare (a drepturilor manifestanţilor) şi al modului de operare al poliţiştilor în întreaga ţară”, scrie Amnesty.

ONG-ul critică, de asemenea, decizia guvernului de a face apel la armată în cursul primelor nouă zile ale crizei, ceea ce a avut consecinţe „catastrofale”, potrivit sursei citate.

La rândul lor, les carabineros (poliţia din Chile) au anunţat că 1.600 de agenţi au fost răniţi în timpul protestelor.