DISTRIBUIȚI
France24

Bastoane cu ţinte, scuturi cu şocuri electrice şi furci antirevoltă: Amnesty International a descoperit ‘echipamente de tortură ilegale’ la un salon internaţional organizat la Paris şi dedicat securităţii interne a statelor, informează joi AFP, potrivit agerpres.

‘Standul în cauză a fost închis imediat, miercuri noaptea, sub controlul ofiţerilor’ de poliţie, a declarat joi directoarea salonului, Muriel Kafantaris, iar expozantului i s-a interzis să-şi mai prezinte echipamentele la salonul Milipol.


‘Responsabilul Amnesty International a fost aici marţi la deschiderea expoziţiei. El ne-a spus despre standul în cauză’, a adăugat ea.

Citeşte şi: Un congresman american îşi cere scuze după apariţia unei poze intime pe Twitter – FOTO

Potrivit acesteia, singurul obiect pe care l-a menţionat la acel moment a fost ‘o brăţară cu şocuri electrice’ prezentă la standul chinez incriminat. ‘Nu ştiu de unde au apărut’ celelalte echipamente menţionate de ONG, a adăugat Muriel Kafantaris.

‘Instrumente de tortură precum bastoanele cu electroşocuri şi cătuşele grele de fier pentru picioare sunt interzise în UE. Atunci de ce se găseau la vânzare în Paris?’, a întrebat Ara Marcen Naval, consilier pentru controlul armelor al Amnesty, într-un comunicat.

‘Prin neaplicarea legislaţiei, Franţa le permite torţionarilor să-şi cumpere marfă. Milipol este primul mare test pentru noile reglementări UE privind instrumentele de tortură şi este foarte deranjant să constatăm că aceste reguli sunt deja nerespectate, la mai puţin de un an de la intrarea lor în vigoare’, a spus organizaţia neguvernamentală.

Amnesty International a cerut autorităţilor franceze să investigheze ‘urgent’ importul acestor obiecte ilegale: ‘ele (autorităţile) trebuie să pună în aplicare măsuri care să garanteze aplicarea strictă a legislaţiei UE, astfel încât nicio persoană şi nicio ţară să nu continue să beneficieze de acest comerţ cu instrumente menite să provoace suferinţe oamenilor’, a mai spus ONG-ul.