DISTRIBUIȚI

Amnesty International denunţă carenţele reglementării reţelei de socializare Twitter, un loc unde „rasismul, misoginia şi homofobia” prosperă „fără control”, după ce a realizat o amplă anchetă asupra conţinutului mesajelor postate pe platformă, relatează AFP, potrivit agerpres.

Organizaţia neguvernamentală a realizat un studiu împreună cu Element AI, pe care o prezintă drept o firmă care produce programe de inteligenţă artificială. Proiectul a reunit 6.500 de voluntari care au verificat conţinuturile a 228.000 de postări pe Twitter trimise către 778 de femei de culoare, femei politician sau femei jurnalist, în Marea Britanie şi în SUA în 2017.


Citeşte şi: Cutremur foarte puternic pe Insula Paştelui

Pornind de la rezultatele acestei anchete şi de la calculele făcute de Element AI, Amnesty a stabilit că 1,1 milioane de mesaje „problematice sau abuzive” au fost trimise acestor 778 de femei în 12 luni, adică unul la fiecare 30 de secunde.

Prin acest studiu, „dispunem de date pentru a corobora ceea ce femeile ne spun de mult timp, şi anume că Twitter este un loc unde rasismul, misoginia şi homofobia prosperă fără control”, a afirmat Milena Marin, responsabilă cu cercetarea la Amnesty, citată într-un comunicat transmis luni.

„Am constatat că femeile de culoare sunt mult mai susceptibile de a fi afectate” de aceste abuzuri, a adăugat ea.

Citește și : Tensiuni la ONU pe tema bugetului anual

„Eşecul Twitter de a rezolva această problemă înseamnă că platforma contribuie la reducerea la tăcere a vocilor deja marginalizate”, a mai spus ea.

Amnesty cere reţelei de socializare mai multă transparenţă asupra modului în care foloseşte programe de detectare automată a abuzurilor.

Organizaţia reaminteşte că „mesajele abuzive încalcă regulile Twitter”. Sunt considerate abuzive postările care incită la violenţă împotriva persoanelor sau care le ameninţă din cauza rasei, originii naţionale, orientării sexuale, sexului sau apartenenţei religioase, de exemplu.