DISTRIBUIȚI

Amnesty International a condamnat „climatul de impunitate” sistemic din Iran care a dus la moartea în detenţie a cel puţin 70 de persoane în zece ani, în pofida informaţiilor conform cărora multe dintre aceste decese au fost legate de utilizarea torturii, informează AFP vineri, potrivit agerpres.

Autorităţile iraniene ”nu au reuşit să stabilească responsabilitatea în cazul a cel puţin 72 de decese în detenţie din ianuarie 2010”, în pofida informaţiilor potrivit cărora acestea ar fi fost cauzate de ”tortură sau alte rele tratamente, sau de utilizarea ilegală a armelor de foc şi a gazelor lacrimogene de către agenţi ai statului”, a afirmat Amnesty într-un comunicat publicat miercuri.


Citeşte şi: Ucraina, vecina României, se prăbușește din cauza politicii dezastruoase a președintelui Zelensky! – Black News

Cel mai recent caz este cel al lui Yasser Mangouri. Moartea lui a fost anunţată familiei la 8 septembrie de către agenţi de informaţii din nord-vestul Iranului, a precizat organizaţia. Mangouri a murit „în circumstanţe suspecte” ce ilustrează „climatul general de impunitate care încurajează forţele de securitate să încalce dreptul la viaţă al prizonierilor fără teamă de consecinţe”, a declarat Heba Morayef, directoare în cadrul Amnesty.

La 24 august, şeful închisorilor a recunoscut că un „comportament inacceptabil” a avut loc într-o închisoare din Teheran, după ce au fost publicate în străinătate înregistrări video care ar fi fost obţinute de hackeri şi care arătau violenţe împotriva deţinuţilor.

Potrivit Amnesty, înregistrările video „au oferit dovezi tulburătoare de bătăi, hărţuire sexuală şi alte rele tratamente aplicate deţinuţilor”.

”Tortura fizică şi alte rele tratamente” au dus la moartea a 46 dintre cei 72 de deţinuţi. Alţi 15 au murit după ce gardienii închisorii au folosit arme de foc şi gaze lacrimogene pentru a reprima protestele legate de sănătate în timpul pandemiei de COVID-19, potrivit comunicatului. Ultimele 11 cazuri au murit în „circumstanţe suspecte”, a mai precizat ONG-ul, adăugând că nu deţine alte informaţii.

Autorităţile iraniene explică de obicei decesele din închisori ca fiind sinucideri sau cauzate de supradoze sau boli (…) fără a efectua o anchetă independentă şi transparentă”, a adăugat acesta.

Citeşte şi:Franţa ANULEAZĂ o gală la Washington, după ce a pierdut ‘contractul secolului’ – Black News

În iulie, Amnesty şi alte ONG-uri au cerut membrilor Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să instituie un mecanism de anchetă pentru a aduna şi analiza dovezile celor mai grave crime comise în Republica Islamică.

Iranul respinge adesea acuzaţiile ONU şi ale ONG-urilor privind maltratarea prizonierilor.