DISTRIBUIȚI
Reuters

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a criticat marţi reprimarea „draconică” de către autorităţile franceze a mişcării de contestare Vestele galbene şi a altor proteste, evocând între altele arestarea arbitrară a unor protestatari paşnici, relatează dpa, potrivit agerpres.

Autorităţile au abuzat de lege pentru a „amenda, aresta în mod arbitrar şi lansa urmăriri împotriva unor oameni care nu au comis nicio violenţă”, a acuzat Amnesty.


Citește și: Polițistul acuzat de moartea Breonnei Taylor pledează nevinovat

Mii de protestatari au fost amendaţi, arestaţi şi anchetaţi pentru activităţi paşnice care nu ar trebui să fie considerate încălcări ale legii, a subliniat organizaţia cu sediul la Londra.

„Când sunt arestaţi oameni pentru că au lansat baloane sau au ţinut pancarte, acest lucru are un efect profund descurajator asupra unui protest desfăşurat în condiţii legale”, a notat Marco Perolini, cercetător pentru Europa la Amnesty International.

Autorităţile franceze au condamnat protestatari în baza unor „legi vagi” pentru infracţiuni cum ar fi „sfidarea unor oficiali publici”, „participare la un grup în vederea comiterii de acte de violenţă” şi organizarea de proteste fără notificarea autorităţilor, se mai arată în raportul ONG-ului.

Acesta apare la două săptămâni după ce Ministerul francez de Interne a fost criticat de asociaţiile de presă din Franţa din cauza unui nou plan privind intervenţia forţelor de ordine la manifestaţii, conform căruia jurnaliştii au obligaţia de a respecta la rândul lor ordinele de dispersare, în caz contrar putând fi supuşi urmării penale.

Citește și: DEMIS de guvernul de la Madrid, Quim Torra continuă lupta pentru independența Cataloniei

Mişcarea Vestele Galbene a început în noiembrie 2018, iniţial fiind un protest împotriva majorării planificate a unor taxe pe combustibili, pentru ca apoi să vizeze costul vieţii şi nivelul de democraţie.

Mii de protestatari şi membri ai forţelor de ordine au fost răniţi în ciocniri de multe ori violente, în timpul amplelor proteste săptămânale.

Preşedintele Emmanuel Macron a încercat să calmeze protestele cu măsuri ca reduceri de taxe şi creşteri de salarii şi pensii, cu un cost total estimat de 17 miliarde de euro, aminteşte dpa.