DISTRIBUIȚI
twitter

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International a acuzat poliţia din Hong Kong de folosire excesivă a forţei în arestarea de protestatari la demonstraţii antiguvernamentale, existând dovezi clare de „tortură şi rele tratamente” în mai multe cazuri, relatează DPA, potrivit agerpres.

„Răspunsul autoritar al poliţiei din Hong Kong la adresa demonstraţiilor din stradă a fost transmis în direct, astfel că a putut fi văzut de o lume întreagă”, a precizat Nicholas Bequelin, director pentru Asia de Est al Amnesty International, într-un nou raport.


Citește și : Fostul dictator tunisian Zine Abidine Ben Ali a murit în exil

El a zis că „nu prea sunt îndoieli” că „forţele de securitate din Hong Kong s-au angajat într-un tipar îngrijorător de tactici necugetate şi ilegale împotriva cetăţenilor în timpul protestelor”.

Amnesty International a precizat că din interviurile pe care le-a făcut cu 21 de protestatari arestaţi s-a descoperit că mulţi au fost bătuţi de poliţie cu bastoane înainte şi în timp ce erau reţinuţi, iar unii au fost bătuţi după ce au fost duşi în arest.

Printre rănile suferite se numără dinţi sparţi, membre rupte sau leziuni, 85% dintre cei intervievaţi fiind nevoiţi să primească îngrijiri medicale la spital.

Aproximativ 1.400 de persoane au fost arestate de la începutul protestelor la 9 iunie împotriva unui proiect legislativ care ar fi permis ca persoanele cu rezidenţă să fie extrădate în China continentală.

Citește și : Preşedintele Israelului va iniţia duminică seria de consultări pentru desemnarea viitorului prim-ministru

Deşi şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a retras oficial proiectul de lege, furia continuă în legătură cu violenţele poliţiei, protestatarii cerând o anchetă independentă condusă de un judecător.

Carrie Lam a spus că tacticile poliţiei vor fi examinate de actualul Consiliul independent privind plângerile legate de poliţie.