DISTRIBUIȚI
RTL Today

Cel puţin „şase manifestanţi paşnici” au fost răpiţi la Tripoli, capitala Libiei, duminică, cu prilejul protestelor împotriva deteriorării condiţiilor de viaţă, a anunţat miercuri Amnesty International, cerând „eliberarea imediată” a tuturor persoanelor deţinute, relatează AFP , scrie agerpres.

În timpul aceleiaşi seri, „câţiva” manifestanţi au fost răniţi cu muniţie de război de către o miliţie aliată guvernului de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU, a adăugat într-un comunicat ONG-ul, care susţine că a primit numeroase mărturii şi analizează mai multe înregistrări video.


Citește și : Iranul acordă AIEA acces la două obiective nucleare suspecte

 

Libienii sunt epuizaţi de anii de conflicte şi mai multe manifestaţii împotriva condiţiilor proaste de viaţă şi corupţie au avut loc de duminică, în special la Tripoli, unde GNA îşi are sediul.

Principalele ciocniri au izbucnit în prima seară, când oameni înarmaţi au deschis focul pentru a dispersa mulţimea, rănind mai multe persoane.

Potrivit Amnesty International, aceste tiruri ale unor bărbaţi „în ţinută militară de camuflaj” au fost auzite în jurul orei locale 19:30 (17:30 GMT) şi au continuat până la ora 21:00.

În timpul acestor incidente, cel puţin şase persoane au fost răpite într-un cartier din Tripoli controlat de o miliţie care operează sub autoritatea Ministerului de Interne al GNA, potrivit ONG-ului cu sediul la Londra, iar locul în care se află acestea rămâne „necunoscut”.

Acest lucru „trebuie imediat comunicat” şi toate „persoanele deţinute trebuie să fie eliberate”, a reacţionat directoarea adjunctă a Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Diana Eltahawy.

Ea a cerut GNA să efectueze „o anchetă aprofundată, imparţială, independentă şi transparentă asupra utilizării excesive a forţei”. Responsabilii „trebuie să răspundă”, a adăugat ea.

Într-o alocuţiune televizată de luni seara, şeful GNA, Fayez al-Sarraj, a încercat să calmeze spiritele, proclamând „dreptul legitim” al oricărui libian de a se exprima.

Citește și : Iulia Timoşenko, în stare gravă din cauza COVID-19

„Ne recunoaştem (…) partea noastră de responsabilitate” în deteriorarea situaţiei, dar această criză „durează de ani de zile”, a spus el, promiţând o remaniere ministerială.

Mai multe sute de persoane au continuat totuşi să protesteze marţi la Tripoli, reiterându-şi solicitările.

Două tabere se opun în prezent în Libia, aflată în haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011 şi teatrul unor multiple ingerinţe străine: GNA, în vest, şi o tabără întruchipată de mareşalul Khalifa Haftar, în est.

Datorită unei susţineri sporite din partea Turciei, forţele GNA au reuşit să respingă în iunie lunga ofensivă a taberei pro-Haftar asupra Tripoli. Frontul este în prezent stabilizat şi relativ calm, în apropiere de Sirt, la 450 km est de Tripoli.