DISTRIBUIȚI
Reuters

Regimul sirian, susţinut de aliatul său rus, desfăşoară „un asalt deliberat şi sistematic” asupra spitalelor şi structurilor medicale din nord-vestul Siriei, a denunţat vineri Amnesty International, cerând ONU să pună capăt acestor „crime împotriva umanităţii”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte vineri pentru a evoca degradarea situaţiei din provincia Idleb, în nord-vestul Siriei, unde forţele lui Bashar al-Assad şi aviaţia rusă au lansat în ultimele săptămâni bombardamente criminale.


Citește și : Cel puțin opt poliţişti afgani ucişi, din eroare, în urma unui bombardament american în sudul Afganistanului

 

Raidurile vizează în principal sudul provinciei Idleb şi nordul regiunii vecine Hama, teritorii controlate de Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta ramură siriană a Al-Qaida) şi alte grupuri jihadiste.

„Consiliul de Securitate trebuie să examineze crimele împotriva umanităţii din Idleb”, afirmă Amnesty într-un comunicat, denunţând „un asalt deliberat şi sistematic împotriva spitalelor şi instalaţiilor medicale” şi făcând apel „să se facă presiune asupra Rusiei”.

Circa 18 unităţi medicale au fost scoase din funcţiune de la sfârşitul lunii aprilie, potrivit ONU.

„Să bombardezi spitale (…) este o crimă de război”, deplânge Amnesty.

„Asta face parte dintr-o practică bine stabilită vizând instalaţiile medicale pentru a ataca sistematic populaţia civilă”, a subliniat Lynn Maalouf, directoare de cercetare pentru Orientul Mijlociu la Amnesty.

„Facem apel la membrii Consiliului de Securitate care se reunesc astăzi să facă tot ce le stă în putere pentru a pune capăt asaltului asupra civililor în Idleb şi să ceară socoteală responsabililor pentru aceste crime îngrozitoare”, se mai menţionează în comunicat.

Atacurile asupra spitalelor au avut loc în pofida mecanismului special instituit de ONU pentru a încerca să protejeze centrele medicale, furnizându-le beligeranţilor datele de localizare ale clădirilor în cauză.

„Personalul din patru spitale din Idleb şi Hama au transmis Amnesty International că au fost vizate de tiruri, deşi datele de localizare fuseseră împărtăşite guvernelor sirian şi rus”, denunţă comunicatul.

Citește și : Ultimele zile ale Theresei May în fruntea unui guvern britanic

Amnesty a adunat mărturii ale mai multor lucrători din domeniul sănătăţii, printre care şi o infirmieră la un spital din Kafranbel.

„Am transferat răniţii la subsol. Un al doilea raid aerian a avut loc, tăind curentul atunci când încercam să oprim sângerările”, a povestit infirmiera citată într-un comunicat. „Apoi un al treilea şi un al patrulea raid”, a mai spus ea.

Siria este devastată din 2011 de un război civil care s-a soldat cu 370.000 de morţi, a provocat fuga a milioane de persoane şi a divizat ţara.