DISTRIBUIȚI

Organizaţia nonguvernamentală Amnesty International a acuzat vineri poliţia din New Delhi că a comis în februarie „grave încălcări ale drepturilor omului” în timpul revoltelor în care s-au confruntat hinduşi şi musulmani în capitala indiană, informează AFP, scrie agerpres.

„Participante active” în aceste confruntări, forţele de ordine s-au dedat la „violenţe împreună cu manifestanţii”, potrivit textului publicat pe site-ul Amnesty.


Citește și : Opoziţia din Belarus consideră inadmisibilă crearea unei forţe de poliţie de rezervă de către Rusia

Poliţiştilor din New Delhi le sunt de asemenea reproşate „acte de tortură în arest”, folosirea unei „forţe excesive” faţă de manifestanţi, destructurarea unor „locuri de protest paşnic” şi pasivitatea lor în timp ce sute de răzvrătiţi „semănau haos”.
În februarie, New Delhi a fost timp de mai multe zile scena celor mai grave confruntări din ultimele decenii între majoritatea hindusă şi minoritatea musulmană.

Ciocniri între susţinătorii şi opozanţii unei controversate legi asupra cetăţeniei, lege considerată discriminatorie faţă de musulmani de către detractorii săi, au degenerat în confruntări comunitare. Revoltele s-au soldat cu moartea a circa 50 de persoane, în special musulmani, şi cu rănirea altor câteva sute.

Pentru a susţine aceste acuzaţii, Amnesty afirmă că a comunicat cu 50 de persoane, printre care participanţi, martori, medici şi ofiţeri de poliţie la pensie.

Citește și : Trump acceptă nominalizarea drept candidat pentru un nou mandat la Casa Albă

Mai multe înregistrări video de amator au fost de asemenea analizate, printre care una care arată poliţişti ce lovesc cu picioarele un grup de cinci răniţi. După aceasta, forţele de ordine îşi îndreaptă armele spre ei, cerându-le să cânte imnul naţional indian.

Tot potrivit Amnesty, care deplânge o „impunitate garantată de stat”, nicio anchetă nu a fost declanşată cu privire la comportamentul poliţiei în timpul revoltelor.