DISTRIBUIȚI
Reuters

Americano-britanicul Paul Whelan, arestat în decembrie la Moscova şi acuzat de spionaj, a declarat vineri că a fost rănit de gardieni din închisoarea în care este încarcerat în aşteptarea procesului, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Am fost rănit în închisoare, însă închisoarea nu vrea să vă spună”, a declarat presei Whelan, într-o audiere la Tribunalul Lefortovo din Moscova, care urmează să se pronunţe cu privire la o eventuală prelungire a detenţiei sale provizorii.


Citeşte şi: Joko Widodo anunţă restabilirea ordinii în Papua de Vest

Adus la tribunal încătuşat şi escortat de doi gardieni care purtau cagulă, el a tunat ”puteţi vedea tratamentul”.

Palid, el a declarat că resimte ”o durere puternică din cauza rănii provocate de gardienii închisorii” şi a acuzat administraţia penitenciară că-i ”refuză un tratament medical”.

Paul Whelan nu a precizat ce tip de rană a suferit.

Fostul puşcaş marin a fost arestat la 29 decembrie 2018, într-un context încărcat de cazuri de acest tip între Rusia şi Occident.

Citeşte şi: Israelul a bombardat un depozit de arme din Irak

Serviciile ruse de securitate (FSB) afirmă că l-au reţinut ”în timp ce comitea un act de spionaj”, ceea ce acsta dezminte. El riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

În februarie, avocatul său afirma că clientul său, care deţine de asemenea naţionalităţile irlandeză şi canadiană, a fost atras într-o capcană de către o cunoştinţă, care i-ar fi dat un dispozitiv de stocare de date de tip USB care conţinea ceea ce Paul Whelan credea că erau fotografii făcute într-un sejur precedent în Rusia, împreună cu această cunoştinţă.