DISTRIBUIȚI
abc news

Statele Unite ar putea să-şi ajusteze din nou amploarea exerciţiilor militare comune cu Coreea de Sud în funcţie de progresele în negocierile cu Coreea de Nord, a afirmat secretarul american al apărării, Mark Esper, în avionul cu care se deplasa la Seul unde începe joi prima etapă a unui turneu prin Asia, transmite AFP, potrivit agerpres.

Responsabilitatea Pentagonului este de „a menţine nivelul nostru de pregătire militară, a evita un conflict şi, dacă dintr-un motiv sau altul, un conflict urmează să se producă, de a fi pregătiţi să luptăm şi să învingem”, a declarat Mark Esper.


Citește și: SUA anunță câți militari vor fi păstrați în Siria

„Ne vom ajusta exerciţiile militare, în creştere sau scădere, în funcţie de nevoile diplomaţiei”, a adăugat el.

Statele Unite şi Coreea de Sud vor începe o serie de manevre militare reduse săptămâna viitoare, după anularea anul trecut a exerciţiului lor anual Vigilant Ace, a informat recent Pentagonul.

Armata SUA nu a precizat amploarea exerciţiilor prevăzute, un responsabil al statului-major american, viceamiralul William Byrne, indicând doar că va fi „redusă” în raport cu exerciţiile Vigilant Ace, care au mobilizat 12.000 de militari americani în 2017.

Citește și: Tusk: Odată ieșită din UE, Marea Britanie va fi un ‘jucător de mâna a doua’

Negocierile dintre Statele Unite şi Coreea de Nord sunt la punct mort după eşecul summitului de la Hanoi din februarie dintre preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong Un.

Washingtonul şi Phenianul nu au ajuns atunci să se înţeleagă în privinţa destructurării programului nuclear nord-coreean în schimbul ridicării sancţiunilor economice internaţionale.