DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

SUA s-au declarat luni favorabile unei propuneri a Chinei de a găzdui o nouă rundă de discuţii între oficialităţi afgane şi reprezentanţi ai talibanilor, relatează AFP, potrivit agerpres.

Emisarul special american pentru pace în Afganistan, Zalmay Khalilzad (foto), a purtat timp de un an negocieri cu talibanii şi era aşteptat un acord în baza căruia SUA urmau să-şi retragă trupele din Afganistan şi să pună capăt celui mai îndelungat conflict militar din istoria lor.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Filipine (VIDEO)! Cel puţin doi oameni au murit

Însă în luna septembrie, preşedintele american Donald Trump a oprit aceste discuţii, după un atentat revendicat de talibani în care a fost ucis un soldat american.

Săptămâna trecută, Khalilzad s-a întâlnit la Moscova cu omologii săi din Rusia, China şi Pakistan, cei patru reiterând sprijinul ţărilor lor pentru ”un acord de pace global şi durabil” în Afganistan.

Un comunicat comun dat publicităţii luni la Washington arăta că SUA, Rusia, China şi Pakistan ”au primit favorabil propunerea chineză de a găzdui viitoarea întâlnire interafgană la Beijing”.

Aceste discuţii ar urma să implice ”un larg spectru de demnitari politici, printre care reprezentanţi ai guvernului Republicii Islamice Afganistan, ai altor lideri afgani şi ai talibanilor”, arată comunicatul citat.

Citeşte şi: Trump face celebru un câine care l-a hăituit pe al-Baghdadi

Talibanii au anunţat săptămâna trecută că partea chineză a invitat deja o delegaţie a lor la Beijing pentru discuţii, o întâlnire care ar fi urmat unei serii de convorbiri co-organizate de Germania în luna iulie, la Doha.

Totuşi, data la care discuţiile de la Beijing ar putea începe nu a fost precizată clar.

Până în prezent talibanii au refuzat să negocieze oficial cu guvernul de la Kabul. Totuşi, discuţiile de la Doha şi preconizata întâlnire de la Beijing sunt menite să întreţină dialogul şi să pregătească o eventuală soluţie negociată a conflictului din Afganistan, adaugă AFP.