DISTRIBUIȚI

La o săptămână după dispariţia unui avion de vânătoare F-35A în nord-estul Japoniei, mai multe nave militare americane şi japoneze continuă căutările pentru epava acestuia, în încercarea de a-i proteja „secretele”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Avionul japonez a dispărut de pe radare la 9 aprilie, deasupra Pacificului, în timp ce participa la o misiune de antrenament împreună cu alte trei avioane, la circa 135 km est de baza de la Misawa.


Citește și: Emmanuel Macron promite reconstrucția catedralei Notre-Dame – VIDEO

Este primul caz de prăbuşire a unui aparat F-35A, au subliniat Forţele de autoapărare nipone.

Potrivit unui responsabil al Ministerului nipon al apărării, au fost recuperate bucăţi din coada avionului, dar continuă căutările pentru a găsi restul fuselajului, precum şi pe pilot.

„În medie două aeronave, între care un elicopter, precum şi două nave patrulează în permanenţă”, a menţionat pentru France Presse responsabilul citat sub protecţia anonimatului. Marina militară niponă a desfăşurat de asemenea o dronă submarină, iar armata americană a trimis în zonă un avion şi o navă, a precizat acesta.

Ministrul japonez al apărării, Takeshi Iwaya, a anunţat că subiectul accidentului de săptămâna trecută va fi abordat în cadrul unei reuniuni cu omologul său american vineri, la Washington.

„F-35A conţine un număr semnificativ de secrete care trebuie să fie protejate”, a explicat ministrul pentru presă.

Citește și: Bernie Sanders, candidat pentru Casa Albă și critic virulent al bogaților americani, a devenit el însuși milionar

Akira Kato, profesor de politică internaţională şi securitate regională la Universitatea J.F. Oberlin din Tokyo, a apreciat că atât China, cât şi Rusia ar fi „foarte interesate să găsească fie şi un şurub din acest avion de ultimă generaţie”. Similar, Hideshi Takesada, expert în probleme de apărare la Universitatea Takushoku din Tokyo, a estimat că nu ar fi surprinzător ca Moscova şi Beijingul să încerce să recupereze la rândul lor resturi ale aparatului.

Avionul căutat era unul din cele 13 astfel de aparate de la baza Misawa menite să înlocuiască flota îmbătrânită de F-4. Deocamdată, celelalte 12 – asamblate sub licenţă de grupul nipon Mitsubishi Heavy Industries (MHI) şi cu o valoare unitară de 10 miliarde de yeni (80 milioane de euro) – au fost temporar reţinute la sol.

Japonia prevede să achiziţioneze pe parcursul următorilor 10 ani 105 avioane de acest tip şi alte 42 asemănătoare, cel mai probabil versiunea F-35B.