DISTRIBUIȚI
TheHill

Guvernul SUA a dat asigurări miercuri că nu a fost de acord cu ajutorul de 20 de milioane de dolari pentru Brazilia, stabilit cu ocazia summitului G7 de la Biarritz (Franţa) pentru a combate incendiile din Amazonia, transmite EFE, potrivit agerpres.

”Nu am fost de acord cu iniţiativa G7 care nu a inclus consultări cu (preşedintele brazilian) Jair Bolsonaro”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al consiliului naţional de securitate al Casei Albe, Garrett Marquis. Oficialitatea americană a adăugat că ”modalitatea mai constructivă de a contribui la eforturile în desfăşurare în Brazilia este în coordonare cu guvernul brazilian”. ”Statele Unite sunt pregătite să ajute Brazilia în lupta sa împotriva incendiilor din Amazonia”, a insistat Marquis.


Citeşte şi: Uraganul Dorian spulberă insulele din Caraibe

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat luni că liderii G7 au decis acordarea unui ajutor de urgenţă de 20 de milioane de dolari pentru combaterea incendiilor din Amazonia, însă Bolsonaro a declarat marţi că va accepta ajutorul doar dacă Macron îşi va retrage insultele la adresa sa şi va reveni asupra sugestiei că Amazonia ar trebui să primească ”un statut internaţional”, interpretată de Brazilia drept un atac la suveranitatea sa naţională.

”În primul rând, domnul Macron trebuie să-şi retragă insultele pe care mi le-a adresat. Mai întâi m-a făcut mincinos şi apoi, din câte am aflat, a spus că suveranitatea noastră în Amazonia este un subiect deschis”, a acuzat liderul de extremă dreapta.

Citeşte şi: Zarif: SUA trebuie să respecte acordul nuclear şi să înceteze ‘terorismul economic’

În ceea ce-l priveşte, preşedintele american Donald Trump a aplaudat felul în care Bolsonaro a gestionat criza incendiilor din Amazonia. ”Am ajuns să-l cunosc bine pe preşedintele Bolsonaro în cadrul relaţiei noastre cu Brazilia. Acţionează din greu împotriva incendiilor din Amazonia şi în toate aspectele munceşte pentru poporul brazilian”, a apreciat Trump.

Brazilia a insistat că incendiile din Amazonia sunt sub control şi că sunt ceva obişnuit în această perioadă a anului, dar că unele ţări au profitat de situaţie pentru a-şi justifica astfel restricţiile comerciale la adresa ţării sud-americane. Potrivit executivului din Brasilia, incendii au loc pe tot parcursul anului, lunile august şi septembrie fiind ”cele mai critice” din cauza secetei care afectează Amazonia, dar, chiar şi aşa, incendiile din 2019 sunt departe de recordurile negative înregistrate în anii 2000.