DISTRIBUIȚI

sursa foto:  Q13 FOX News

Autorităţile din insula americană Guam din vestul Pacificului au publicat vineri instrucţiuni pentru localnici, în cazul unui atac nuclear, informează Reuters.

Joi, agenţia nord-coreeană de presă KCNA a afirmat că armata Coreei de Nord va definitiva până la jumătatea lui august planurile pentru lansarea a patru rachete cu rază medie de acţiune, pe deasupra Japoniei, până în apropiere de Guam, unde trăiesc aproximativ 163.000 de oameni.


„Nu priviţi lumina sau sfera incandescentă – vă pot orbi. Adăpostiţi-vă după orice v-ar putea proteja. Dezbrăcaţi-vă pentru a evita răspândirea materialului radioactiv. Prin îndepărtare stratului exterior de îmbrăcăminte se poate îndepărta până la 90% din materialul radioactiv”, se arată în instrucţiunile pentru cei surprinşi de o explozie atomică într-un spaţiu deschis. Trebuie evitată frecarea sau scărpinarea pielii. Se va folosi săpun sau şampon, dar nu se vor aplica produse de îngrijire a părului, care fixează materialul radioactiv.

„Adăposturile împotriva căderilor radioactive nu trebuie să fie construite special pentru protecţia împotriva căderilor radioactive. Pot fi orice spaţiu protejat, dacă pereţii şi acoperişul au densitate suficient de mare (de ex. beton) pentru a absorbi radiaţia produsă de particulele din căderi”, mai explică fişa informativă.

Documentul sugerează populaţiei şi pregătirea unor planuri de urgenţă şi a unor truse de primă necesitate. Se recomandă identificarea structurilor din beton din apropierea locuinţei, a locului de muncă sau a şcolii, pentru a le utiliza ca adăposturi.

Există şi instrucţiuni specifice pentru părinţii elevilor: „Rămâneţi unde vă aflaţi, chiar dacă nu sunteţi împreună cu familia. Urmăriţi ştirile. Nu sunaţi la şcoală. Aveţi răbdare. Aşteptaţi instrucţiuni pentru a vă lua copilul”.

Informaţiile din fişă au fost luate de pe site-ul de internet al Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, a explicat presei o purtătoare de cuvânt a serviciului de securitate internă al insulei Guam, unde se află şi o bază de submarine, o bază aeriană şi un grup al pazei de coastă americane.

În ultimele zile, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi autorităţile de la Phenian au escaladat retorica ameninţărilor. Coreea de Nord nu a ameninţat însă explicit cu un atac nuclear. Reuters apreciază că instrucţiunile pentru populaţie în cazul unui astfel de atac amintesc de spectrul unui conflict atomic din timpul războiului rece.