DISTRIBUIȚI
uk.businessinsider.com

Americanii reprezintă doar 4% din populaţia lumii, însă ei deţin 40% din armele de calibru mic din lume, relevă un studiu bazat pe estimări, relatează AFP, potrivit news.ro .

Ar exista peste un miliard de arme de acest tip în circulaţie pe planetă, dintre care 85% sunt deţinute de persoane, iar restul de militari şi poliţişti, arată acest studiu, dezvăluit luni, în marja celei de a treia conferinţe de examinare a Programului de acţiune al ONU cu privire la comeţul ilicit de armament uşor şi de calibru mic.


Citește și : Autorităţile de la Damasc denunță patrulele militare desfăşurate de forţele turce lângă Minbej, în nordul Siriei

Autorii studiului, realizat în cadrul Graduate Institute of International and Development Studies, cu sediul la Geneva, subliniază că se bazează pe multiple surse, inclusiv registre cu proprietari care există în 133 de ţări. Numai 55 au fost luate în calcul în acest studiu.

Dintre cele 857 de milioane de arme deţinute de civili, 393 de milioane sunt înregistrate în Statele Unite.

”Anual, americanii cumpără aproximativ 14 milioane de arme noi”, importate sau nu, a declarat pentru presă unul dintre autorii studiului, Aaron Karp.

”Piaţa americană este foarte permisivă”, iar americanii au acces la armament pe care cetăţeni nu şi-l pot procura altundeva în lume – din cauza unei legislaţii mai restrictive -, a adăugat el.

Dezbaterea cu privire la deţinerea de armament în Statele Unite – un drept constituţional – este relansată cu regularitate în această ţară, în timpul unor masacre în şcoli sau universităţi.

Citește și : UE are în vedere instituirea unor „platforme regionale de debarcare” pentru migranţi

În timp ce 100 de americani deţin în medie 121 de arme, această proporţie scade la 53 în Yemen, 39 în Muntenegru şi 35 în Canada.

În japonia şi în Indonezia, maipuţin de o armă este deţinută la 100 de persoane.