DISTRIBUIȚI
Vox

Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a declarat miercuri într-un interviu televizat că, după „toate indiciile”, atacurile cu bombă de duminică din Sri Lanka, care au ucis 359 de persoane, au fost inspirate de gruparea jihadistă Stat Islamic, relatează Reuters, potrivit agerpres.

„Fiecare indiciu arată că acestea au fost cel puţin inspirat de ISIS”, a declarat Pompeo într-un interviu acordat CBS News.


Citește și : Statele Unite sancţionează persoane şi entităţi care oferă susţinere mişcării Hezbollah

Surse la curent cu informaţiile adunate de guvernul american în legătură cu atentatele au declarat pentru Reuters că, deşi investigaţiile sunt în curs de desfăşurare, agenţiile americane cred că gruparea care a comis atacurile avea simpatii şi, posibil, contacte cu mişcarea jihadistă Stat Islamic.

Agenţiile SUA strâng informaţii despre relaţia atacatorilor cu gruparea jihadistă şi încearcă să stabilească dacă a existat o implicare în atacuri a rămăşiţelor organizaţiei centrale a grupării militante, care s-a împrăştiat după evacuarea sa din teritoriul controlat în Siria, conform surselor citate de Reuters.

Citește și : Statele Unite sancţionează persoane şi entităţi care oferă susţinere mişcării Hezbollah

Potrivit uneia din surse, informaţiile oficiale adunate confirmă ştirile apărute, potrivit cărora liderul grupării care a realizat atacurile este cunoscut sub numele de Mohammed Zahran Hashim şi că el este figura centrală, nemascată, dintr-o fotografie a presupusei echipe de atac publicată pe un site al grupării Stat Islamic.

Sursa a adăugat că anchetatorii consideră că o altă persoană implicat în atacuri a fost Abdul Lathief Jameel Mohammed. Publicaţia The Guardian a informat că anchetatorii britanici susţin că acesta ar fi studiat la un moment dat în sud-estul Angliei, între 2006 şi 2007.