DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

SUA au cerut marţi Moscovei să se retragă din Abhazia şi Osetia de Sud, cele două regiuni separatiste georgiene a căror independenţă a fost recunoscută de Rusia în urmă cu zece ani şi unde menţine o puternică prezenţă militară, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Aceste regiuni fac parte din Georgia. Nu fac parte din Rusia”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert. „SUA continuă să susţină suveranitatea Georgiei şi (…) integritatea sa teritorială în cadrul frontierelor recunoscute internaţional”, a adăugat ea.


Vezi și: Infernul s-a dezlănțuit într-un mic orășel din Germania. Sunt zeci de răniți – VIDEO

„SUA fac apel la Rusia să-şi retragă forţele până la poziţiile stabilite prin acordul de încetare a focului din 2008”, a adăugat Heather Nauert în cursul unui briefing de presă.

Moscova şi Tbilisi au de multă vreme opinii divergente privind ambiţiile fostei republici sovietice din Caucaz de a se alătura UE şi NATO, o eventualitate considerată de Rusia o încălcare periculoasă a zonei sale de influenţă.

În vara lui 2008, aceste tensiuni s-au transformat în conflict, atunci când armata rusă a intervenit pe teritoriul Georgiei pentru a veni în ajutorul micii regiuni Osetia de Sud, teritoriu separatist prorus unde Tbilisi lansase o operaţiune militară.

Citește și: SUA vor aplica taxe de 25% pe produse din China în valoare de 50 de miliarde de dolari

În cinci zile, forţele Moscovei au adus armata georgiană în degringoladă şi ameninţau să ocupe capitala, notează AFP.

Un acord de pace negociat de preşedintele francez de la acel moment Nicolas Sarkozy a fost în cele din urmă încheiat şi trupele ruse s-au retras, dar Moscova a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, o etapă majoră în degradarea raporturilor Est-Vest.