DISTRIBUIȚI
AFP

China trebuie să utilizeze pârghia exporturilor sale de petrol către Coreea de Nord pentru a face presiuni asupra regimului de la Phenian în vederea unei rezolvări diplomatice crizei nucleare nord-coreene, a afirmat joi secretarul de stat american, Rex Tillerson, citat de AFP. 

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni în unanimitate noi sancţiuni împotriva Phenianului după testul nuclear de la 3 septembrie.


Proiectul de embargo petrolier prezentat de Statele Unite a fost însă revăzut net în scădere pentru a obţine acordul Beijingului care furnizează Phenianului cea mai mare parte a petrolului necesar şi dispune de drept de veto la ONU.

„Este clar că un embargo petrolier total va fi foarte greu de obţinut din partea Consiliului de Securitate, pentru că ar viza numai China”, a recunoscut Rex Tillerson într-o conferinţă de presă, desfăşurată în comun, la Londra, cu omologul său britanic, Boris Johnson.

Sper că Beijingul „să decidă singur (…) să recurgă la pârghia foarte puternică a furnizării petrolului pentru a convinge Coreea de Nord să îşi revadă” „abordarea spre dialog şi negocieri în viitor”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Washington.

La rândul său, Boris Johnson şi-a exprimat dorinţa de „a maximiza presiunea asupra Coreii de Nord pentru a se ajunge la o soluţie diplomatică” şi, cu concursul Chinei, la „o denuclearizare totală şi ireversibilă” a Peninsulei Coreene.

Pe de altă parte, Coreea de Nord a lansat vineri dimineaţă (ora Tokyo) o rachetă, din cartierul Sunan al capitalei Phenian, care a survolat Japonia, a anunţat guvernul nipon.