DISTRIBUIȚI
Daily Mail

Doi americani acuzaţi că l-au ajutat pe Carlos Ghosn, fostul patron al Renault-Nissan, să fugă din Japonia în Liban în decembrie 2019 au fost predaţi luni procurorilor japonezi pentru a fi extrădaţi din SUA, a anunţat avocatul lor, Paul Kelly, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Michael Taylor, fost membru al forţelor speciale americane, şi fiul său, Peter Taylor, sunt vizaţi de un mandat de arestare în Japonia şi au fost arestaţi în mai anul trecut în SUA. De atunci ei s-au aflat în detenţie, justiţia americană considerând că ei prezintă un ”risc ridicat de a fugi”.


Citeşte şi: China vrea să-şi vaccineze 40% din populaţie până la sfârşitul lui iulie

La 13 februarie, Curtea Supremă a SUA a ridicat ultimul obstacol în calea extrădării lui Michael şi Peter Taylor. Aceştia ar urma să ajungă marţi după-amiază, ora locală, pe aeroportul internaţional Narita din Tokyo.

Autorităţile japoneze au descoperit cu stupoare la 31 decembrie 2019 că Carlos Ghosn (65 de ani) părăsise Japonia.

Ghosn a părăsit Tokyo cu destinaţia Osaka (vestul Japoniei) cu trenul, alături de doi complici.

Sosit la Beirut pe 30 decembrie 2019 cu avionul, după o escală la Istanbul, el este suspectat că a scăpat de controale pe aeroportul din Osaka ascunzându-se într-o cutie pentru echipamente audio încărcată ulterior la bordul unui avion cu reacţie privat, la acea vreme controlul bagajelor nefiind obligatoriu pentru acest tip de aparat de zbor.

Carlos Ghosn face obiectul unei cereri de arestare prin Interpol, întrucât între Japonia şi Liban nu există un tratat de extrădare.

Citeşte şi: Americanii cer Riadului SĂ DESFIINŢEZE brigada care l-a omorât pe Khashoggi

Arestat în noiembrie 2018 la sosirea cu avionul său privat în Japonia, omul de afaceri a fost eliberat pe cauţiune în aprilie 2019, după 130 de zile de detenţie.

‘Afacerea Ghosn’ are numeroase ramificaţii în Japonia şi în străinătate. În afară de procesul principal din Japonia, Carlos Ghosn este vizat de mai multe anchete judiciare în Franţa, ţară unde nu a mai plătit impozit pe venit din 2012, când şi-a mutat rezidenţa fiscală în Olanda.