DISTRIBUIȚI

Coreea de Nord a testat, fără îndoială, o bombă cu hidrogen la 3 septembrie în cadrul celui de-al şaselea test nuclear al său, exact aşa cum a susţinut Phenianul, a declarat un responsabil al Comandamentului strategic al armatei americane, citat joi de site-ul specializat Defense news, potrivit AFP. 

La scurt timp după test, numeroşi experţi au explicat că aceasta avea toate caracteristicile unei bombe cu hidrogen cu două trepte, dar niciun guvern, în afară de cel nord-coreean, nu a confirmat că a fost o bombă H.


După Austria, o altă ţară europeană SPULBERĂ aspiraţiile României la spaţiul Schengen

„Am văzut acest eveniment, am văzut informaţiile care au urmat”, a spus generalul John Hyten. „Am văzut mărimea sa, am văzut rapoartele şi, personal, cred că a fost o bombă cu hidrogen”, a insistat el.

Bomba cu hidrogen este mult mai puternică decât bomba atomică clasică.

Bomba A, cunoscută pe larg ca „bomba atomică”, utilizează principiul fisiunii nucleare. Nucleul atomilor de uraniu îmbogăţit sau de plutoniu sunt rupţi în mai multe fragmente de masă aproximativ egală, procesul generând energie.

Bomba H, denumită şi termonucleară, se bazează pe principiul fuziunii nucleare.

Phenianul susţine că dispozitivul testat acum zece zile a fost o bombă H suficient de mică pentru a fi montată pe o rachetă.

„Mărimea acesteia arată că a existat în mod clar o explozie secundară”, a declarat generalul Hyten, adăugând că din punctul său de vedere a fost într-adevăr o bombă H.

„Nu am văzut încă totul,” a spus el, sugerând că bomba nu a fost montată pe o rachetă. „Dar este doar o chestiune de timp”, consideră generalul Hyten.

Miercuri, site-ul specializat 38 North de pe lângă Universitatea Johns Hopkins din Washington a afirmat că testul nord-coreean a degajat o putere de 250 de kilotone, altfel spus dispozitivul testat a fost de peste 16 ori mai puternic decât bomba atomică folosită la Hiroshima.

Aceste declaraţii ale generalului Hyten intervin în contextul în care Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă vineri. Aceasta a survolat Japonia, după care a căzut în mare la aproximativ 2000 km spre est. Potrivit lui Joseph Demsey, de la Institutul Internaţional de Studii Strategice, acesta a fost „cel mai lung zbor al uneia dintre rachetele lor (nord-coreene) balistice”.

Racheta a fost lansată de la un poligon de lângă Phenian, la mai puţin de o săptămână după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o a opta rundă de sancţiuni, într-o încercare de a convinge Coreea de Nord să renunţe la controversatele sale programele balistic şi nuclear.