DISTRIBUIȚI
NBC News

Cercetătorii şi autorităţile au confirmat miercuri că epava ultimului vas care a transportat slavi către Statele Unite a fost descoperită în Alabama, informează DPA, potrivit agerpres.

Rămăşiţele navei Clotilda, care a transportat ilegal 110 de africani în Alabama la peste 50 de ani după ce SUA interzisese importul de sclavi, în 1807, au fost găsite pe fundul râului Mobile din Alabama, a indicat revista oficială a Institutului Smithsonian.


Citeşte şi: The Times: Theresa May este aşteptată să demisioneze vineri

Comisia Istorică din Alabama (AHC) şi grupul de arheologi marini SEARCH Inc au căutat timp de un an epava, cu ajutorul Muzeului Naţional de Istorie şi Cultură Afro-Americană şi a Culture’s Slave Wrecks Project (SWP).

„Timp de circa 160 de ani, apele râului Mobile au ascuns destinaţia finală a Gulf Schooner Clotilda”, a indicat AHC.

Citeşte şi: Turcia se supune ordinelor venite de la Washington şi renunţă la petrolul iranian

După sosirea vest-africanilor, circa 25 de persoane au fost vândute negustorilor de sclavi, însă cei mai mulţi au rămas în Mobile, Alabama. După Războiul Civil American, supravieţuitorii de pe Clotilda au fondat comunitatea Africatown.

SUA a interzis comerţul cu sclavi la 25 martie 1807, însă interdicţia nu a intrat în vigoare până în 1808, iar practica sclaviei a continuat până când Proclamaţia de emancipare din 1863, emisă spre sfârşitul Războiului Civil American, a eliberat toţi sclavii din statele SUA sudice rebele.