DISTRIBUIȚI
DPA

Agenţiile americane au risipit miliarde de dolari din fonduri destinate construirii de şcoli, spitale şi alte facilităţi în Afganistan, relevă un raport guvernamental publicat luni seara, citat marţi de dpa, potrivit agerpres.

Raportul Inspectorului general special pentru reconstrucţia în Afganistan (SIGAR) arată că cel puţin 2,4 miliarde de USD din 7,8 miliarde alocaţi eforturilor de reconstrucţie, începând din 2008, au fost pierduţi practic, fiind investiţi în obiective nefolosite sau abandonate, utilizate în alt scop decât cel propus, deteriorate sau distruse.


Citeşte şi: Americanii cer Riadului SĂ DESFIINŢEZE brigada care l-a omorât pe Khashoggi

Fondurile erau destinate construirii de şcoli, închisori, spitale, drumuri, poduri, facilităţi militare şi a unui hotel, precum şi achiziţiei şi întreţinerii de vehicule.

Proiectele au fost finanţate de mai multe agenţii guvernamentale ale SUA, majoritatea ţinând de Departamentul apărării.

Potrivit inspectorul general special John Sopko, guvernul Statelor Unite a pompat prea mulţi bani şi prea repede într-o ţară prea mică pentru a-i putea absorbi.

Citeşte şi: China vrea să-şi vaccineze 40% din populaţie până la sfârşitul lui iulie

SIGAR nu a inspectat toate proiectele de investiţii finanţate de SUA în Afganistan şi „nivelul real al risipei este aproape sigur mai ridicat”, a notat Sopko în raportul către Congres.

Şi guvernul afgan a criticat faptul că guvernul SUA s-a ocupat direct de finanţarea respectivelor proiecte, cerând ca banii să poată fi cheltuiţi chiar de executivul de la Kabul, pentru mai multă eficienţă. Guvernul de la Kabul este considerat însă foarte corupt, menţionează dpa.