DISTRIBUIȚI

Discuțiile au alarmat Administrația Biden din cauză că ele au demonstrat cât de nemulțumită este Moscova de regresul înregistrat pe câmpul de război din Ucraina

Potrivit declarațiilor mai multor înalți oficiali americani, recent, o serie de șefi ai armatei ruse au discutat despre când și cum ar putea folosi în Ucraina armament tactic nuclear, sporind astfel îngrijorarea Washingtonului și a capitalelor aliate, transmite THE NEW YORK TIMES, potrivit RADOR.

Citeşte şi: Washingtonul speră că următorul guvern israelian va continua să respecte grupurile minoritare – Black News


Președintele Vladimir V. Putin nu a participat la discuții, altminteri purtate într-un moment când Rusia își intensifică retorica pe teme nucleare, dar se vede silită și să dea înaapoi pe câmpul de luptă.

Dar însuși faptul că niște șefi ai armatei ruse au purtat asemenea discuții a alarmat Administrația Biden din cauză că asta demonstrează nemulțumirea generalilor ruși față de eșecurile lor de pe front, dând totodată de înțeles că amenințările voalate ale lui Putin pe tema armamentului nuclear nu s-ar limita doar la vorbe goale.

Totuși, oficialii americani spun că nu dețin probe care să dovedească faptul că rușii ar aduce pe front armament nuclear și nici nu relevă alte măsuri tatice vizând pregătrea unui asemenea atac.

Informațiile despre asemenea discuții au fost evaluate de guvernul american pe la mijlocul lunii octombrie.

Oficialii americani nu au descris scenariile discutate de șefii militari (ruși) în vederea folosirii unei arme atomice. Totuși, directorul CIA, William J. Burns, spusese anterior că “posibila disperare” a lui Putin de a repurta o victorie în Ucraina ar putea face ca Rusia să folosească o asemenea armă.

John F. Kirby, un oficial din Consiliul de Securitate Națională, a refuzat să comenteze “amănuntele acestor informații”.

“Am spus clar încă de la început că declarațiile Rusiei despre eventuala folosire a armamentului nuclear sunt extrem de îngrijorătoare, iar noi le luăm foarte în serios”, a spus Kirby. “Continuăm să urmărim cât mai atent evoluția evenimentelor și nu am constatat niciun semn din care să reiasă că Rusia s-ar pregăti pentru așa ceva”.

Pentagonul estimează că Rusia ar avea în stoc 2000 de arme nucleare tactice, ele urmând să fie folosite pe fronturi ca să înfrângă forțele convenționale. Nicio armă tactică nucleară nu a fost folosită vreodată în conflict, dar una ar putea fi folosită în diverse moduri, inclusiv printr-o rachetă sau printr-un obuz de artilerie.

Armele nucleare tactice au mai puținrandament și sunt menite a fi folosite pe o rază mai mică în comparație cu focoasele rachetelor balistice intercontinentale.

Experții militari afirmă că eventuala folosire a unei arme nucleare – pentru prima oară după mai bine de 75 de ani – ar schimba amploarea războiului în mod fundamental. Deși distrugerile rezultate ar depinde de mai mulți factori, înclusiv de mărimea armelor și de curenții de aer, chiar și o mică explozie nucleară s-ar solda cu mii de morți și ar face ca o serie de regiuni din Ucraina să devină de nelocuit.

Numai Putin poate decide folosirea unei arme tactice, iar el ar lua decizia indiferent de opiniile celorlalți generali ai săi.

Noile informații au apărut atunci când Moscova susținea fără nicio dovadă că Ucraina plănuiește să folosească niște așa-zise ’bombe murdare’ – un explozibil convențional încărcat și cu substanțe radioactive – iar zvonul a survenit pe fondul unor contacte între oficiali americani și europeni cu omologi ruși, inclusiv în cursul a două convorbiri telefonice între secretarul (american) al apărării, Lloyd J. Austin III, și ministrul rus al apărării, Serghei K. Șoigu.

Deși riscul unei continue escaladări rămâne îngrijorător, oficialii Administrației Biden și aliații Statelor Unite mai spun că discuțiile telefonice dintre oficialii occidentali și omologii lor ruși, de la sfârșitul lunii trecute, au detensionat situația creată de invocarea armelor nucleare. Potrivit declarațiilor unor oficiali, un discurs de joia trecută al lui Putin, în care el nega că Moscova s-ar pregăti să folosească armament nuclear în Ucraina, a scăzut și el din ‘temperatură’.

“Nu vedem care ar fi folosul”, a spus Putin “Nu are niciun rost, nici din punct de vedere politic șI nici din punct de vedere militar“.

Tensiunile pe tema folosirii armamentului nuclear au crescut constant după contraofensiva de succes a Ucrainei de la începutul lunii septembrie.

De atunci, Putin a luat o serie de măsuri care au agravat conflictul – ordonând concentrarea, anexând teritorii din Ucraina, implicându-se mai direct în strategia războiului și aprobând o campanie menită să lanseze atacuri mai susținute și să distrugă rețeaua electrică din Ucraina prin rachete de croazieră și drone iraniene.

Citeşte şi: Se dau lupte grele la Bahmut şi Soledar, în regiunea Doneţk – Black News

Dar aceste măsuri nu au schimbat șansele Rusiei, iar forțele ucrainene continuă să înainteze pe fronturile din nord-est și din sud.

Totuși, s-ar putea ca, până la începutul anului viitor, unele decizii, cum ar fi aducerea mai multor trupe, să aibă un impact mai mare.

Oficialii se așteaptă ca luptele intense să continue și luna viitoare, dar terenul mai noroios și vremea mai friguroasă din următoarele săptămâni să impună o pauză până la începutul anului viitor.

Articol de Helene Cooper, Julian E. Barnes și Eric Schmitt