DISTRIBUIȚI
Reuters

Emisarul american pe lângă Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Kenneth Ward, a afirmat luni că este posibil ca Rusia să fi „intervenit” la locul unde s-a produs presupusul atac cu arme chimice de la 7 aprilie de la Douma, în apropierea capitalei siriene Damasc, relatează Reuters, potrivit agerpres.

„Înţelegem că s-ar putea ca ruşii să fi vizitat locul atacului. Suntem preocupaţi că ar fi putut interveni asupra lui cu intenţia de a zădărnici eforturile misiunii OIAC de a desfăşura o anchetă eficientă”, a spus Ward.


Citeşte şi: Două avioane s-au ciocnit în aer; ambii piloţi au murit

Oficialul american a făcut aceste remarci, obţinute de Reuters, în cursul unei reuniuni cu uşile închise a OIAC consacrată presupusului atac de la 7 aprilie, soldat cu zeci de morţi.

În paralel, experţi ai OIAC au început duminică investigaţii la Douma, cu mandatul de a stabili dacă s-au folosit muniţii toxice interzise. Potrivit unei surse diplomatice citate de Reuters, este posibil să fi fost îndepărtate dovezi chiar în timp ce inspectorii îşi negociau accesul cu autorităţile siriene.

Emisarul britanic la OIAC, Peter Wilson, a afirmat la rândul său că organizaţia a înregistrat 390 de acuzaţii privind folosirea de substanţe chimice interzise în Siria începând din 2014 şi a subliniat că dacă OIAC nu va lua măsuri „folosirea în mod barbar a armelor chimice” riscă să continue.

Siria a aderat la OIAC în 2013, după atacul cu gaz sarin de la Ghouta, soldat cu sute de morţi şi după acordul ruso-american prin care a fost evitat răspunsul militar cu care ameninţa preşedintele american de atunci, Barack Obama. Vineri, SUA, Marea Britanie şi Franţa au lansat peste 100 de rachete asupra a trei presupuse facilităţi de arme chimice din Siria, decizie care a înfuriat Rusia, care susţine militar regimul de la Damasc şi a ameninţat cu represalii.

Citeşte şi: După bombardarea Siriei, experţii internaţionali verifică folosirea armelor chimice

Atât Siria, cât şi Rusia au dezminţit că s-ar fi folosit armament chimic în ofensiva finală pentru a prelua Douma de sub controlul rebelilor.

Potrivit Reuters, nu este de aşteptat ca membrii consiliului director al OIAC să ajungă la un acord în cadrul discuţiilor, în contextul în care între ei există profunde divizări politice în legătură cu subiectul folosirii armelor chimice de către regimul sirian, iar pentru a lua o decizie este nevoie de o majoritate de două treimi.

„E timpul demult ca acest consiliu să condamne guvernul sirian pentru folosirea terorii chimice şi să ceară ca aceia care se fac responsabili de aceste atrocităţi să fie traşi la răspundere la nivel internaţional”, a atras atenţia emisarul american.

Reuters mai aminteşte că o misiune comună ONU-OIAC a conchis că forţe aflate sub conducerea preşedintelui sirian Bashar al-Assad au folosit arme chimice de mai multe ori în ultimii ani, inclusiv în atacul de la Khan Shaykhun de acum un an, soldat cu aproape 100 de morţi. 

Citeşte şi: Rusia nu se va implica în ancheta OIAC desfăşurată în Siria