DISTRIBUIȚI

Preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel, au salutat marţi, la începutul summitului cu preşedintele american Joe Biden, ”reîntoarcerea” Statelor Unite pe scena internaţională, scrie agenţia EFE, potrivit agerpres.

”Domnule preşedinte, dragă Joe, suntem încântaţi să-ţi urăm bun venit la Bruxelles. Dumneavoastră v-aţi întors la Bruxelles şi America s-a întors pe scena globală”, a spus Michel într-o scurtă declaraţie de presă alături de Joe Biden şi Ursula von der Leyen.


Citeşte şi: Canadienii nu vor să împartă vaccinurile cu alte ţări

Reîntoarcerea SUA ”este o veste bună pentru alianţa noastră; este de asemenea o veste bună pentru lumea întreagă”, a insistat preşedintele Consiliului European. ”Suntem încântaţi să lucrăm cu dumneavoastră pentru a face faţă importantelor provocări globale”, a mai spus acesta.

La rândul ei, Ursula von der Leyen, i-a mulţumit lui Biden că vizitează Bruxellesul ”atât de repede” în mandatul său (început în ianuarie n.red), ceea ce în opinia şefei Comisiei Europene ”subliniază ataşamentul său personal faţă de UE”.

”Ultimii patru ani nu au fost uşori”, a ţinut ea să adauge, făcând aluzie la fostul preşedinte american Donald Trump, asigurându-l pe succesorul acestuia că ”suntem prieteni şi aliaţi şi aşteptăm să colaborăm”.

Citeşte şi: Vaccinarea completă cu Pfizer sau AstraZeneca are o eficacitate de peste 90% împotriva spitalizărilor

În replică, Biden a spus că ”avem o mare oportunitate de a lucra cu UE, precum şi cu NATO, şi ne simţim foarte bine cu aceasta”. După ce a participat luni la summitul NATO, liderul de la Casa Albă a promis din nou că, odată încheiat mandatul predecesorului său Donald Trump, ”America s-a întors”, deşi ”niciodată nu am plecat complet”.

Un pas important în îmbunătăţirea relaţiilor UE-SUA a fost acordul anunţat înaintea acestui summit privind suspendarea timp de cinci ani a taxelor vamale reciproce instituire în disputa legată de subvenţiile pe care le acordă fiecare propriilor producători de avioane – SUA pentru Boeing şi unele state ale UE pentru Airbus.