DISTRIBUIȚI

Arabia Saudită a anunţat luni că va aplica amenzi de până la 500.000 de riali (circa 133.000 de dolari) celor care ascund informaţii despre starea de sănătate şi despre deplasări, la punctele de intrare în ţară, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Regatul din Golf a luat şi alte măsuri pentru a împiedica răspândirea epidemiei provocate de coronavirus. Duminică a fost închisă temporar provincia Qatif, producătoare de petrol, din estul ţării, unde locuiesc majoritatea celor 15 purtători de coronavirus identificaţi până acum în Arabia Saudită. Unii dintre aceştia nu au dezvăluit la întoarcere că făcuseră vizite în Iran şi au revenit în regatul saudit prin alte state arabe.


Citește și : Paradele de Sfântul Patrick, anulate la Dublin şi Cork din cauza epidemiei de coronavirus

Arabia Saudită a suspendat deplasările în nouă ţări, inclusiv unele vecine, şi au anunţat că vor urma acţiuni legale împotriva oricărui cetăţean care merge în Iran, unde se raportaseră până luni 237 de morţi din cauza virusului. Potrivit autorităţilor de la Riad, cei mai mulţi purtători de coronavirus reveniseră din Iran sau Irak, unde se află locaşuri de cult şiite, sau intraseră în contact cu persoane care deja călătoriseră în Iran. Provincia Qatif are o populaţie şiită însemnată, menţionează Reuters.

Procurorul general saudit a dat publicităţii un comunicat care arată că „toţi călătorii care vin în regat cu zboruri internaţionale, managerii şi lucrătorii altor mijloace de transport trebuie să respecte directivele de sănătate locale şi internaţionale”, iar cei care nu se conformează vor fi amendaţi. Profesioniştii din transporturi vor fi traşi la răspundere pentru orice consecinţe ale nerespectării reglementărilor.

Autorităţile din Arabia Saudită – leagăn al Islamului – au cerut luni imamilor să scurteze predicile de vineri la cel mult 15 minute. Ministerul pentru Afaceri Islamice de la Riad a interzis consumul de alimente şi băuturi în moschei şi locaşuri de reculegere.

Citește și : Doi militari americani, ucişi în Irak, în confruntări cu islamiștii

Regele Salman a donat 10 milioane de dolari în sprijinul eforturilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a combate coronavirusul care a provocat epidemia de COVID-19, a anunţat luni agenţia oficială de presă SPA, preluată de Reuters.

Toate statele arabe din zona Golfului Persic au raportat cazuri de infectare cu coronavirus. Ministerul sănătăţii din Emiratele Arabe Unite a raportat luni încă 14 cazuri, totalul ajungând astfel la 59, dintre care trei cetăţeni proprii şi trei italieni. În Bahrein, unde s-au înregistrat 95 de cazuri, o unitate a unui mare spital din Manama s-a închis după ce analizele au arătat că un rezident este purtător al virusului, iar agenţia oficială de presă BNA a anunţat că autorităţile au interzis până la noi ordine toate deplasările în străinătate ale oficialilor.