DISTRIBUIȚI
YouTube

Aleşii poporului din Sri Lanka au adoptat vineri amendamente la Constituţie cu o majoritate covârşitoare pentru a acorda parlamentului puteri mai mari decât preşedintelui executiv, informează dpa, potrivit agerpres

Amendamentele au fost adoptate cu 174 de voturi pentru din totalul de 255. A existat doar un vot împotrivă, în timp ce 49 de membri au lipsit. Preşedintele forului nu are dreptul să voteze.


Citește și : Scholz va efectua o vizită oficială în China la începutul lui noiembrie

De acum înainte, parlamentul srilankez va avea mai multe prerogative pentru a face numiri în justiţie, la Banca Centrală şi în funcţiile guvernamentale cheie, în loc ca titularii acestor posturi să fie selectaţi doar de preşedinte.

Noile amendamente interzic, de asemenea, intrarea în parlament a persoanelor care deţin dublă cetăţenie.

Amendamentele au fost adoptate după ce ţara a fost zguduită de proteste puternice, în care populaţia a cerut o reducere a puterilor preşedintelui. Protestele, care au început în aprilie, au vizat puternica familie Rajapaksa şi au fost declanşate de acuzaţii de abuz de putere.

Demonstranţii erau, de asemenea, nemulţumiţi de proasta gestionare a economiei, care a dus la o penurie drastică de medicamente, alimente şi combustibil.

Citește și : Kievul anunță că deţine controlul asupra a 88 de localităţi din regiunea Herson

Populaţia din Sri Lanka se luptă cu lipsurile de luni de zile, în timp ce preţurile alimentelor au crescut brusc.

Preşedintele Ranil Wickremesinghe s-a pronunţat în favoarea reformelor politice şi a ajuns, de asemenea, la un acord preliminar cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) privind un program de asistenţă pe patru ani, în valoare de 2,9 miliarde de dolari.