DISTRIBUIȚI
The Dodo

Un tribunal rus a condamnat vineri o companie de pescuit la plata unei amenzi usturătoare pentru capturarea ilegală a unor orci şi ţinerea acestora în bazine supraaglomerate, în extremitatea sudică a ţării, informează AFP, potrivit agerpres.

Compania, care se ocupa de vânzarea de mamifere marine pentru acvarii, este una dintre cele patru companii care, din 2018, ţin în captivitate 10 orci şi 87 de delfini albi (beluga), în bazine în apropiere de portul Nahodka.


Citește și : ONU: Un milion de persoane au părăsit Venezuela în ultimele şapte luni

Poreclit „închisoarea balenelor”, locul a creat un val de indignare la nivel internaţional în ultimele luni, din cauza condiţiilor improprii de viaţă oferite animalelor şi a destinaţiei lor prevăzute, China, unde se dezvoltă o reţea de parcuri cu tematică marină.

O instanţă din Vladivostok a amendat compania „Bieli Kit” („Balena Albă”) cu 28,1 milioane ruble (circa 383.000 de euro), potrivit relatărilor apărute îm mass-media şi a activiştilor ruşi pentru protecţia mediului.

Pentru Dmitri Lisitsin, şeful organizaţiei pentru protecţia mediului Sakhalin Watch, care militează pentru eliberarea mamiferelor, este prima decizie judecătorească care confirmă capturarea ilegală a cetaceelor. Activistul speră la o decizie similară cu privire la celelalte animale capturate.

În faţa scandalului, guvernul rus a promis în luna aprilie că va elibera mamiferele marine, fără a oferi detalii suplimentare.

Citește și : Theresa May a demisionat OFICIAL din funcţia de lider al Partidului Conservator

Ministrul rus al mediului, Dmitri Kobilkin, a declarat săptămâna aceasta că animalele vor fi eliberate „în iunie sau august”, după ce anterior fusese vorba de o eliberare în lunile mai sau iunie.

Rusia a fost de multă vreme una dintre puţinele ţări în care mamiferele marine puteau fi capturate în plin ocean pentru scopuri „educaţionale” – o lacună legală folosită de traficanţi pentru a vinde animale în străinătate, în special în China.