DISTRIBUIȚI
Timpul.md

Republica Moldova trebuia să facă reforme în justiţie anii trecuţi, dar a lipsit voinţa politică, a declarat luni seara ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, adăugând că, în prezent, reforme au loc mai mult în domeniile legate de economie, unde situaţia se îmbunătăţeşte, relatează marţi portalul IPN, potrivit agerpres.

‘Puteau fi făcute reforme şi în trecut, numai că a lipsit voinţa politică. De mai multe ori am văzut schimbarea conţinutului legilor adoptate, dar fără a se ajunge la stadiul de implementare. Important este să se schimbe spre bine realitatea de fiecare zi’, a opinat şeful Delegaţiei UE la postul de televiziune Jurnal TV.


Citeşte şi: Şicane periculoase deasupra Mării Negre. Ruşii au interceptat un avion-spion american

Nu este de dorit un ritm lent de implementare a reformelor în justiţie, mai ales pentru cetăţenii de rând, a afirmat Peter Michalko, subliniind că se aşteaptă schimbări în domenii cum ar fi independenţa judecătorilor şi practicile din domeniul justiţiei, inclusiv procese de judecată cu uşile închise.

El a mai explicat că UE nu şi-a deblocat asistenţa financiară anul trecut în domeniul justiţiei din Republica Moldova din cauza lipsei reformelor în acest domeniu. În octombrie trecut Bruxellesul a anunţat că Republica Moldova nu a îndeplinit condiţiile UE pentru a primi un ultim transfer financiar, în valoare de 28 milioane euro, în cadrul programului de reforme în domeniul justiţiei. Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a precizat atunci că fondurile nu vor mai fi transferate în bugetul de stat al Republicii Moldova, ci vor rămâne la UE pentru alte domenii.