DISTRIBUIȚI
Military Review

Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrei Melnik, urmează să fie rechemat la Kiev pentru o funcţie la Ministerul Afacerilor Externe, afirmă marţi mass-media germane preluate de dpa, potrivit agerpres

Diplomatul în vârstă de 46 de ani este cunoscut în Germania pentru criticile la adresa politicii guvernului german, în special privind ritmul livrărilor de arme către Ucraina.


Citește și :  Premierul ucrainean: Oligarhii ruși ar trebui să plătească nota de plată pentru reconstrucție

Săptămâna trecută, Melnik a devenit la rândul său ţinta criticilor pentru că l-a apărat pe fostul lider naţionalist ucrainean Stepan Bandera, acuzat de colaborare cu naziştii şi decedat în 1959. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, partizani din vestul Ucrainei conduşi de membri ai grupului lui Bandera s-au făcut vinovaţi de epurări etnice şi de masacrarea a zeci de mii de polonezi.

Poziţia ambasadorului au fost condamnată inclusiv de Varşovia şi de ambasada Israelului la Berlin.

Ministerul ucrainean de externe a declarat la acea vreme că Melnik a exprimat o poziţie personală, nu oficială.

Cotidianul german Bild scrie marţi, citând mai multe surse de la Kiev, că transferarea ambasadorului ar putea avea loc cel mai devreme la toamnă şi că diplomatul este propus pentru funcţia de adjunct al ministrului de externe al Ucrainei.

Citește și : Şeful spionajului militar ucrainean: Războiul declanşat de Rusia în Ucraina s-ar putea încheia anul viitor

O altă publicaţie germană influentă, Suddeutsche Zeitung, citează surse apropiate de preşedinţia ucraineană conform cărora Melnik îşi va părăsi postul de la Berlin şi se va muta la Kiev.

Nici guvernul Ucrainei, nici Melnik nu au răspuns la întrebări dpa legate de subiect.