DISTRIBUIȚI
Ukraine’s ambassador to Germany Andrij Melnyk looks on as Ukraine's Foreign Minister Dmytro Kuleba gives a statement with Germany's Social Democratic Party (SPD) parliamentary group leader Rolf Muetzenich and SPD co-leader Lars Klingbeil, after a meeting amid Russia's invasion of Ukraine, in Berlin, Germany May 12, 2022. REUTERS/Michele Tantussi

Într-un interviu acordat agenţiei dpa înainte de plecarea din Germania, ambasadorul ucrainean la Berlin, Andri Melnik, a promis că va încerca să influenţeze politica germană şi după revenirea la Kiev, transmite şi agerpres.

Melnik urmează să îşi încheie misiunea sâmbătă şi a declarat că nu doreşte să îi îngreuneze misiunea succesorului său ori să fie un suplinitor, dar a adăugat: „Nu pot promite că voi tăcea din gură”.


Citeşte şi: Forţele de securitate belaruse au primit prerogative sporite de a răspunde ameninţărilor externe – Black News

„E posibil să fac un comentariu sau două – chiar dure – dacă văd ceva ce merge rău în Germania, în privinţa susţinerii pentru ţara mea”, a avertizat diplomatul.

Melnik este cunoscut pentru mai multe comentarii controversate în cei opt ani în care s-a aflat în misiune la Berlin şi a ajuns recent – potrivit dpa – un spin în coasta guvernului german care analizează trimiterea de arme în Ucraina de la începutul invaziei ruse în această ţară.

Cel mai recent, ambasadorul a folosit chiar o expresie vulgară pentru a-l pune la punct pe miliardarul american Elon Musk, după ce acesta a făcut pe Twitter sugestii privind modalităţile de încheiere a războiului din Ucraina.

Citeşte şi: Apple a vândut în Brazilia telefoane fără încărcătoare şi este obligată acum să plătească o amendă uriaşă – Black News

La Kiev, Melnik va ocupa o funcţie în ministerul de externe, posibil chiar cea de adjunct al ministrului; guvernul ucrainean nu a luat încă o decizie finală în această chestiune.

„De aceea sunt entuziasmat de ceea ce urmează. Probabil că marţi mă voi vedea cu preşedintele (Volodimir) Zelenski şi sper că el îmi va spune personal unde mă vede în marea lui echipă”, a mai spus ambasadorul în interviu.