DISTRIBUIȚI

Relația dintre Turcia și Rusia nu afectează NATO, susține ambasadorul Turciei în România. Fusun Aramaz a declarat, marți, la Deveselu, că achiziția de sisteme antiaeriene S400 din Rusia este doar o măsură de siguranță, având în vedere situația din Siria, potrivit mediafax.

Întrebată de jurnaliști, Fusun Aramaz, ambasadorul Turciei la București, a explicat că achiziția sistemelor antiaeriene ruse are legătură doar cu siguranța națională.


Citește și : Ashraf Ghani revendică victoria asupra jihadiștilor în Afganistan

„Am explicat că achiziția de S400 din Rusia are legătură doar cu securitatea națională. Nu va interfera cu calitatea noastră de aliați, cu Alianța în sine. E doar o măsură de siguranță, față de vecinii noștri, luând în considerare situația din Siria și nu numai”, a declarat Fusun Aramaz.

Ambasadorul susține că Turcia este în continuare devotată aliaților.

„Suntem membrii NATO, la fel de devotați față de aliații noștri, iar contribuția noastră e la fel de puternică precum înainte. Am participat la mai multe operațiuni NATO, ne-am îndeplinit datoria. Suntem a doua armată ca mărime a NATO. Cât privește relația cu Rusia, trebuie să avem un dialog, pentru că suntem în aceeași regiune și au fost momente când ne-am exprimat dezacordul cu privire la acțiunile Rusiei, cum ar fi de exemplu anexarea Crimeei. Pe de altă parte, avem nevoie de dialogul cu Rusia, având în vedere situația din zonă, problema siriană de exemplu”, a mai spus Fusun Aramaz.

Citește și : Zelenski se declară ‘obosit’ de scandalul legat de Trump şi Burisma

Ambasatorul Turciei în România, Fusun Aramaz, a participat marți la o întâlnire informală între ambasadorii țărilor NATO acredidați în România, ambasadorul SUA, Hans Klemm, și Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, cu reprezentanții români și americani ai Bazei Militare Deveselu, pe tema scutului antirachetă din țara noastră.

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite avertizează că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35.