DISTRIBUIȚI
Reuters

Ambasadorul Statelor Unite la Belgrad a fost admonestat vineri de un ministru sârb pentru că a afirmat că Serbia se află „de partea rea a istoriei” din cauza refuzului de a-l susţine pe opozantul venezuelean Juan Guaido, relatează AFP, scrie Agerpres.

Juan Guaido, autoproclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie, a fost recunoscut până în prezent de peste 50 de ţări, printre care Statele Unite care incită celelalte ţări să îl recunoască.


Citește și : Peste 100 de migranţi ilegali au fost salvaţi de paza de coastă libiană

Tânărul opozant de 35 de ani este angajat într-o confruntare cu preşedintele venezuelean Nicolas Maduro pentru controlul ţării în criză.

Poziţia Serbiei în acest dosar diplomatic a fost criticată miercuri de ambasadorul american la Belgrad, Kyle Scott, care a scris într-un mesaj pe Twitter că „Serbia se află de partea rea a istoriei”, o „lecţie” respinsă de ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin.

„Serbia nu este o colonie”, şi-a manifestat ministrul indignarea, citat de presa locală, amintind bombardarea Serbiei de către NATO în 1999, lansată pentru a pune capăt conflictului cu Kosovo, dar care a făcut sute de victime civile.

„După ce aţi bombardat Serbia, aţi pierdut dreptul moral de a vorbi despre dreptate şi justiţie”, a afirmat Aleksandar Vulin la adresa diplomatului american.

Citește și : UE ia măsurile necesare pentru a asigura siguranţa zborurilor după Brexit

Serbia pledează împotriva recunoaşterii internaţionale a fostei sale provincii Kosovo care şi-a proclamat independenţa în 2008.

Kosovo este recunoscută până în prezent de peste o sută de ţări, printre care Statele Unite şi majoritatea ţărilor occidentale. Nu este însă cazul Moscovei, Madridului sau Beijingului.

De asemenea, Venezuela, figurează printre ţările care nu au recunoscut Kosovo.