DISTRIBUIȚI
Sputnik

Ambasadorul rus în Finlanda Pavel Kuzneţov a fost convocat luni la ministerul finlandez de Externe, unde i-a s-a transmis ”îngrijorarea” autorităţilor de la Helsinki ”cu privire la bruierea semnalului GPS” în timpul amplelor jocuri de război NATO Trident Juncture în Norvegia şi ”riscul la adresa securităţii pe care le antrenează”, relatează The Associated Press, potrivit News.ro .

Ministerul finlandez a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că în urma acestei convocări Helsinki ”aşteaptă noi informaţii de la Rusia şi un comportament responsabil”.


Citește și : Afganistan: Suprafaţa cultivată cu mac a scăzut cu 20% în 2018 (raport ONU)

Norvegia a acuzat săptămâna trecută forţe ruse staţionate în Peninsula arctică Kola că au bruiat semnale de localizare prin GPS în timpul exerciţiului militar NATO, care s-a desfăşurat în perioada 25 octombrie-7 noiembrie.

Militari din 31 de ţări au particpat la exerciţiile Alianşei Nord-Atlantice, inclusiv Finlanda şi Suedia, care nu fac parte din blocul militar.

Citește și : Bruno Le Maire: Bugetul zonei euro probabil va deveni funcţional din anul 2021

Finlanda a anunţat ulterior că bruierea semnalului nu este un lucru ieşit din comun şi că asemenea incidentr au mai avut loc.

Această bruiere a semnalului GPS pare că nu a cauzat accidente.