DISTRIBUIȚI

Ambasadorul Rusiei în Danemarca a acuzat Washingtonul că provoacă o confruntare în Arctica cu scopul de a-şi extinde dominaţia într-o regiune unde Moscova a investit masiv, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Această acuzaţie intervine după ce SUA au anunţat săptămâna trecută un ajutor economic în valoare de 12,1 milioane de dolari pentru Groenlanda, teritoriu semiautonom, parte a Regatului Danemarcei, pentru o consolidare a legăturilor şi impulsionarea explorării de resurse minerale.


Citește și : Situaţia pandemiei de COVID-19 în lume

„În prezent, în loc de dialog şi cooperare, SUA se bazează exclusiv pe politica de confruntare în regiune, sperând astfel să obţină dominaţia în această parte a lumii”, a declarat ambasadorul Vladimir Barbin pentru cotidianul Politiken.

Barbin s-a referit la o recentă declaraţie a ambasadoarei SUA în Danemarca, Carla Sands, care a calificat activităţile ruse în Arctica drept „agresive” şi o provocare la adresa ambiţiilor de pace occidentale.

Arctica este din ce în ce mai mult în centrul atenţiei Washingtonului, după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a criticat mai întâi în mai anul trecut comportamentul Chinei şi Rusiei, iar apoi preşedintele Donald Trump şi-a exprimat intenţia de a cumpăra Groenlanda de la Danemarca.

Rusia are planuri ambiţioase de construire a unor porturi de-a lungul aşa-numitei rute a Mării Nordului, ceea ce ar scurta distanţa între China şi Europa şi şi-a consolidat prezenţa militară în zonele sale arctice.

China de asemenea încurajează întreprinderile să construiască infrastructură în Arctica, ca parte a aşa-numitului Drum polar al mătăsii. Participarea unui constructor chinez la o licitaţie pentru a ajuta la extinderea a trei aeroporturi în Groenlanda a fost blocată efectiv de Statele Unite, aliată apropiată a Danemarcei.

„Există o atitudine bolnăvicioasă faţă de proiectele de investiţii la scară mare ale altor state şi în acelaşi timp se avansează diferite teorii ale conspiraţiei şi conjuncturi cu privire la activităţile economice ale altor state în Arctica”, susţine Barbin.

Citește și : Japonia va aproba în mai tratamentul cu Remdesivir în cazul pacienţilor cu COVID-19

Groenlanda are o importanţă strategică pentru armata americană şi sistemul său de alertă timpurie pentru detectarea lansărilor cu rachete balistice, dat fiind faptul că cea mai scurtă rută din Europa până în America de Nord trece prin această insulă din zona arctică.

La un exerciţiu recent în zona arctică, trupe ruse aeropurtate s-au paraşutat de la o altitudine de 10.000 de metri, la ordinul direct al ministrului apărării ruse Serghei Şoigu, a transmis duminică agenţia de presă TASS, potrivit căreia „este pentru prima oară în istorie când se efectuează un astfel de desant cu paraşuta”.