DISTRIBUIȚI
Rador

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a declarat că răspunsul la invitaţia adresată de Igor Dodon către Klaus Iohannis de a efectua o vizită oficială la Chişinău s-ar putea lăsa aşteptat, transmite luni portalul Deschide.md, scrie agerpres.

„Au fost anumite declaraţii făcute în Republica Moldova, unele dintre ele nu neapărat foarte prietenoase la adresa României. Dumneavoastră aveţi sensibilităţile Dumneavoastră, dar şi noi avem sensibilităţile noastre’, a explicat Daniel Ioniţă într-o intervenţie la un post de televiziune din Chişinău.


Citește și : Teheranul cere Marii Britanii să elibereze IMEDIAT petrolierul capturat în Gibraltar

Totuşi, acest lucru nu va avea efect asupra sprijinului României acordat Republicii Moldova, a subliniat Daniel Ioniţă, adăugând că diplomaţii români susţin Republica Moldova de câte ori se iveşte ocazia în diferite foruri internaţionale, „la ONU, Geneva sau Viena, sau oriunde pe glob”.

La sfârşitul lunii iunie, Igor Dodon a avut o convorbire telefonică cu preşedintele României, Klaus Iohannis. El a anunţat că a reiterat invitaţia pentru şeful statului român de a întreprinde o vizita oficială în Republica Moldova.

Preşedintele Dodon îl mai invitase anul trecut pe Klaus Iohannis la Chişinău. Bucureştiul a reacţionat în termeni diplomatici că va răspunde „la timpul potrivit’.

Invitaţiile preşedintelui prorus al Republicii Moldova intervin după o serie de atacuri la adresa României şi a forţelor prounioniste din Republica Moldova.

Astfel la 19 martie 2018, Dodon declarase la un post de televiziune în limba rusă din Chişinău: ‘Există riscul major ca duşmanul numărul unu al Republicii Moldova, al moldovenilor, să fie românii!’

Citește și : Statul de drept s-a prăbuşit în Venezuela sub regimul Maduro (CIJ)

La 6 martie 2019, Igor Dodon – promotor fervent al teoriei ‘moldovenismului’ – care susţine că moldovenii ar fi o etnie separată, diferită de români – ameninţa forţele prounioniste: „Am să vă unesc eu cu România! Au fost perioade mai dificile în istoria neamului moldovenesc”.