DISTRIBUIȚI
Sputnik

Ambasadorul norvegian la Moscova a fost convocat luni la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, după arestarea mai multor ruşi în Norvegia acuzaţi că au furat drone, informează AFP, potrivit agerpres.  

Ambasadorului Robert Kvile i s-a semnalat caracterul „inacceptabil” al acestor arestări, pe care Moscova le-a denunţat drept „motivate politic” şi „fără nicio legătură cu principiile unei justiţii echitabile şi imparţiale”, a precizat Ministerul de Externe rus într-un comunicat.


Citește și:  Ucişi, răniţi sau dispăruţi, copiii din Ucraina sunt şi ei victime ale războiului

Moscova a îndemnat autorităţile norvegiene „să pună capăt acestor acţiuni rusofobe şi persecuţiei de cetăţeni ruşi pe baza cetăţeniei lor”.

Aproape zece ruşi au fost arestaţi în Norvegia în ultimele săptămâni pentru că au furat drone sau au fotografiat locaţii sensibile.

Unul dintre ei, un cetăţean rus ce plecase din Rusia pentru a scăpa de mobilizarea în armată, a fost condamnat miercurea trecută la 90 de zile de închisoare cu executare pentru că a furat o dronă „de mai multe ori” în sudul Norvegiei.

Chiar dacă el a fotografiat şi filmat doar peisaje, justiţia norvegiană a estimat că bărbatul rus a încălcat interdicţia de survolare a teritoriului, interdicţie pe care Norvegia, la fel ca numeroase alte ţări occidentale, a impus-o la adresa cetăţenilor ruşi în urma declanşării ofensivei în Ucraina.

Citește și: Premierul Sunak se angajează să menţină ajutorul militar pentru Ucraina

Luna trecută, ambasada Rusiei la Oslo a criticat „psihoza” care a cuprins, în opinia ei, Norvegia, ţară membră a NATO şi cu care Rusia împarte o frontieră de 198 de kilometri în Marele Nord.