DISTRIBUIȚI

Ambasadorul Myanmarului în Marea Britanie a acuzat că nu i s-a permis accesul în sediul misiunii diplomatice din centrul Londrei, în cursul nopţii de miercuri spre joi, denunţând un ‘puci’, transmite dpa, potrivit agerpres.

‘Refuză să-mi permită accesul. Spun că au primit instrucţiuni din capitală, aşa încât nu mă vor lăsa înăuntru’, a declarat ambasadorul Kyaw Zwar Minn pentru cotidianul The Telegraph.


Citește și: Madrilenii se înghesuie să se vaccineze cu AstraZeneca

‘Acesta este un puci. Aceasta este Regatul Unit, nu suntem în Myanmar. Nu pot face asta. Guvernul britanic nu o va permite, veţi vedea’, a adăugat el.

‘Condamnăm acţiunile de intimidare ale regimului militar din Myanmar la Londra ieri’, a reacţionat joi şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab, într-un mesaj postat pe Twitter, citat de AFP.

BBC a relatat luna trecută că ambasadorul Kyaw Zwar Minn fusese rechemat în ţară după ce denunţase recenta lovitură de stat militară şi ceruse eliberarea liderei Aung San Suu Kyi.

Fotografii luate în afara ambasadei miercuri seară îl arată pe diplomat coborând dintr-un automobil care avea pe lunetă un portret de mari dimensiuni al lui Suu Kyi. Ambasadorul a mai fost surprins sunând la poartă, în timp ce încerca fără succes să pătrundă în clădire, păzită de câţiva poliţişti.

Citește și: Democrații lui Moon Jae-in PIERD alegerile în Seul şi Busan

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a condamnat anterior îndepărtarea de la putere a guvernului ales în Myanmar şi a criticat ‘încarcerarea ilegală de civili’ după arestarea lui Aung San Suu Kyi.

Miniştrii de externe ai statelor din G7 au condamnat, la rândul lor, ‘intimidarea şi opresiunea’ exercitate de armată împotriva protestatarilor în Myanmar, unde se vorbeşte despre sute de victime.