DISTRIBUIȚI
Mizzima

Ambasadorul Myanmar Kyaw Moe Tun s-a distanţat vineri de juntă în faţa Adunării Generale a ONU, cerând „să se pună capăt loviturii de stat” din ţara sa şi solicitând comunităţii internaţionale acţiunea „cea mai puternică” împotriva celor care sunt responsabili de puci, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.  

„Avem nevoie de acţiunea cea mai puternică a comunităţii internaţionale pentru a pune capăt imediat loviturii de stat militare, pentru a pune capăt oprimării poporului nevinovat şi pentru a înapoia puterea poporului”, a declarat el în faţa Adunării Generale a ONU, reunită pentru o sesiune specială privind Myanmar, fiind puternic aplaudat la finalul intervenţiei sale.


Citește și : Washingtonul cere armatei din Armenia să nu se bage în politică

Emisarul ONU pentru Myanmar, Christine Schraner Burgener, care are interdicţie de intrare în acest stat, a condamnat „cu fermitate” vineri, în faţa aceluiaşi for, ultimele măsuri luate de junta la putere.

„Condamn cu fermitate recentele măsuri luate de armată şi vă îndemn pe toţi să trimiteţi colectiv un semnal clar în favoarea democraţiei în Myanmar”, a declarat ea prin videoconferinţă în faţa celor 193 de membri ai Adunării Generale.

„Folosirea forţei criminale şi creşterea numărului de decese sunt inacceptabile”, a subliniat ea.

Ţara este paralizată în mare parte după săptămâni de proteste şi o campanie de nesupunere civilă îndreptată împotriva armatei, menţionează Reuters. Deşi şeful juntei, generalul Min Aung Hlaing, susţine că autorităţile folosesc forţă minimă în timpul protestelor, trei demonstranţi şi un poliţist au fost omorâţi.

Citește și : Michelle Bachelet critică Rusia și China pentru restricțiile asupra libertăților

„Dacă va exista orice fel de escaladare în termeni de reprimare militară – şi din nefericire am văzut acest lucru şi înainte în Myanmar – împotriva oamenilor care îşi exercită drepturile fundamentale, să acţionăm prompt şi colectiv”, a pledat Schraner Burgener.

Armata a promis că va organiza alegeri, dar nu a avansat şi un calendar. În schimb a impus stare de urgenţă pentru un an.