DISTRIBUIȚI

Ambasadorul mexican la Washington, Esteban Moctezuma, a îndemnat marţi Statele Unite să înţeleagă mai bine realitatea din ţara sa şi a mexicanilor pentru a putea lucra împreună, în contextul tensiunilor ce au izbucnit în ultimele săptămâni între cele două ţări, transmite EFE, potrivit agerpres.

„Înţelegerea celeilalte părţi este vitală pentru a găsi puncte comune, a avea empatie şi a construi alianţe”, a apreciat diplomatul, în cadrul unei discuţii cu studenţii la Universitatea George Washington, în capitala federală americană.


Citeşte şi: 19 funcţionari venezueleni au fost arestaţi într-o ‘cruciadă’ anticorupţie – Black News

Moctezuma a amintit invaziile Statelor Unite în Mexic şi a a spus că este important să se cunoască disensiunile istorice dintre cele două ţări vecine pentru a-i putea „înţelege pe mexicani şi a alege bine cuvintele folosite”.

În acest sens, el a remarcat că „solicitarea trimiterii de forţe militare în Mexic, aşa cum au cerut unii politicieni, este nepotrivită şi periculoasă”.

Diplomatul s-a referit la iniţiativa unor parlamentari ai opoziţiei republicane de a desemna cartelurile mexicane drept teroriste şi de a lansa o operaţiune militară în Mexic după asasinarea a doi cetăţeni americani în nordul acestei ţări.

Casa Albă a respins această idee, dar a sporit presiunea asupra Mexicului pentru a face mai mult contra traficului de fentanil, un drog potenţial mortal.

Preşedintele mexican, Andrés Manuel López Obrador, a răspuns că Washingtonul este cel care nu face suficient pentru a reduce consumul de droguri în Statele Unite.

Citeşte şi: Zelenski salută discuţiile ‘productive’ cu premierul japonez – Black News

Cu toate acestea, ambasadorul Moctezuma a spus marţi că ambele guverne „au lucrat şi continuă să lucreze împreună” pentru a aborda o gamă largă de probleme, precum traficul de droguri şi de arme, imigraţia, securitatea cibernetică şi mediul înconjurător.

Diplomatul mexican a făcut, de asemenea, o pledoarie pentru o „agendă nord-americană” comună, întrucât Mexicul, Statele Unite şi Canada reprezintă „cel mai important bloc comercial din lume” şi trebuie să lucreze pentru a fi „competitive şi independente”.