DISTRIBUIȚI
Trendsmap

Justiția iraniană a transmis marți că ambasadorul britanic la Teheran este un ”element indesirabil”, a informat marți presa de stat, după ce oficialii iranieni l-au acuzat că a participat la un protest ilegal în ciuda faptului că el a negat acest lucru, potrivit Reuters, scrie mediafax.

Ministerul iranian de Externe, care l-a convocat pe ambasador, va fi responsabil cu anunțarea oricărei mișcări de a-l expulza pe Rob Macaire, care se află în funcție din 2018.


Citește și : Noi proteste în Franța faţă de planul de reformare a sistemului pensiilor

”În baza regulamentelor internaținale, ambasadorul Marii Britanii în Iran este un element indezirabil”, a declarat purtătorul de cuvânt Gholamhossein Esmaili.

Ayatollahul Ahmad Alamolhoda, un proeminent cleric radical iranian, citat de site-ul de știri Eslahat, a declarat, de asemenea, că ”expulzarea ambasadorului britanic ar fi cel mai bun lucru care i s-ar putea întâmpla” întrucât altfel susținătorii generalului Soleimani ”îl va tăia în bucăți mici”.

Alamolhoda este liderul grupării șiite Rugăciunile de Vineri din orașul Mashhad din estul Iranului.

Macaire a fost arestat sâmbătă pentru câteva ore, oficialii iranieni susținând că a participat la o demonstrație ilegală, care a avut loc pe fondul furiei publice generate de recunosșterea cu întârziere a faptului că armata sa a doborât avionul de pasageri ucrainean.

Citește și : Alegeri legislative anticipate în Irlanda pentru data de 8 februarie (Varadkar)

Ambasadorul a transmis că a participat la un priveghi în memoria victimelor avionului prăbușit la Teheran cu 176 de oameni la bord. Londra a transmis la rândul său că arestare acestuia a fost o încălcare a convențiilor diplomatice.