DISTRIBUIȚI

Imaginea Marii Britanii ţinând piept de una singură Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a alimentat euroscepticismul britanicilor, este de părere ambasadorul german la Londra, Peter Ammon, care atrage atenţia asupra ‘iluziilor’ pe care şi le fac aceştia în legătură cu Brexit-ul, transmite AFP, potrivit agerpres.

În opinia ambasadorului Ammon, imaginea unei ‘Mari Britanii opunându-se singură unei Germanii dominante în Al Doilea Război Mondial’, imagine alimentată de producţii cinematografice precum ‘Dark Hours’ sau ‘Dunkerque’, a încurajat euroscepticismul în Marea Britanie.


Citeşte şi: Şicane periculoase deasupra Mării Negre. Ruşii au interceptat un avion-spion american

‘Este o istorie simpatică, dar nu rezolvă nicio problemă actuală’, a comentat el într-o discuţie cu cotidianul The Guardian. ‘Am vorbit cu numeroşi susţinători ai Brexit-ului, mulţi dintre ei spuneau că vor să păstreze o identitate britanică şi că aceasta se pierdea în mijlocul altor identităţi’, a adăugat ambasadorul german, care se va retrage din serviciul diplomatic în această lună.

Potrivit lui Ammon, opinia conform căruia Germania domină în prezent UE, auzită în dezbaterile publice, este o ‘istorie oribilă’.

Referitor la Brexit, Peter Ammon identifică trei domenii în care Marea Britanie îşi face ‘iluzii’: avantajele pe care şi le-ar crea din viitoare acorduri comerciale cu state terţe, frontiera irlandeză şi natura acordului comercial ce va fi încheiat cu Uniunea Europeană.

‘Ideea că a putea încheia acorduri comerciale cu ţări terţe constituie mare avantaj pare fantezistă’, a estimat ambasadorul german, exprimând dubii că Londra va reuşi să negocieze acorduri mai bune decât cele pe care le are în prezent Uniunea Europeană.

Citeşte şi: CIA preconizează un amestec al Rusiei în alegerile americane din noiembrie

În ce priveşte graniţa irlandeză, ‘fără uniune vamală, nu văd cum ar putea să nu existe frontieră’ între Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene, şi provincia Irlanda de Nord, care va părăsi Uniunea odată cu restul Regatului Unit.

Referitor la acordul cu UE, ‘ideea că Marea Britanie poate alege un acord de liber-schimb care să combine elemente din modelul norvegian şi din modelul canadian nu va funcţiona, pentru că piaţa unică se fundamentează pe un acord echilibrat vizând uniformizarea regulilor jocului’, consideră diplomatul german.

În opinia ambasadorului Ammon, decizia Marii Britanii de a ieşi din UE este o ‘tragedie’, care riscă să ducă la o ‘pierdere’ de influenţă a Londrei după 29 martie 2019, momentul în care ‘divorţul’ de UE va deveni oficial.